Entrevista

"Volem un Parlament sòrab autodeterminat i legitimat democràticament"

Hannes Wilhelm-Kel

President de l'Aliança de Lusàcia

ENTREVISTA. Un grup de sòrabs van iniciar el 2011 una iniciativa ciutadana per a la creació del Serbski Sejmik, o Parlament sòrab, dins del marc legal de l'Alemanya federal. L'Aliança de Lusàcia, un partit membre de l'Aliança Lliure Europea (ALE), està elevant aquesta petició a escala europea. Nationalia ha parlat, a Bautzen, amb el president de l'Aliança de Lusàcia, Hannes Wilhelm-Kel, sobre aquest i altres aspectes de l'actualitat sòraba.

- L'Aliança de Lusàcia promou la creació d'un Parlament per als sòrabs, una nació sense estat de llengua eslava que viu a Lusàcia. El territori de Lusàcia es troba repartit entre els estats federats alemanys (Länder) de Brandenburg i Saxònia, i tots dos han promès de protegir els drets culturals i lingüístics dels sòrabs. Llavors, per què cal crear el Parlament sòrab?

- Els sòrabs mai no han tingut el seu propi Parlament, encara que existeixen com a poble des de fa més de 1.000 anys. Els poders que Brandenburg i Saxònia atorguen als sòrabs no són suficients. Ens accepten com a poble, però sempre i a tot arreu veiem que això no ens dóna drets sobre l'autodeterminació. No tenim cap possibilitat de parlar amb la nostra pròpia veu en matèria econòmica, cultural, educativa o ecològica. Demanem [als dos estats] suport sobre aquests assumptes, però el que ens donen és molt poc.

- Per a qui està pensat aquest Parlament que demaneu? Només per als sòrabs que s'autoidentifiquen com a tals, o més aviat per a la població de Lusàcia en general, encara que una part d'aquesta no es vegi a si mateixa com a sòraba?

- Hem canviat el nom del nostre partit a "Aliança de Lusàcia" per a mostrar que els canvis que volem implementar són d'interès per a tota la gent que viu a Lusàcia. Volem una nova política regional per a Lusàcia. Aquí tenim tres llengües: l'alemany, l'alt sòrab i el baix sòrab. Tenim veïns molt a prop: Polònia i la República Txeca. Les nostres llengües sòrabes són una bona eina per a comunicar-se amb els veïns, donat que tots parlem llengües eslaves emparentades estretament. També ens hi podem connectar en els camps econòmic i ecològic, i això és interessant per a tota la gent que viu a Lusàcia.

- A les dues respostes anteriors heu citat l'ecologia com un aspecte important per als sòrabs. Efectivament, Lusàcia s'enfronta a danys ecològics molt greus en la mesura que l'extracció del lignit continua a les mines de cel obert de Lusàcia, per part de la companyia estatal sueca Vattenfall. Aquestes operacions estan destruint, des de fa dècades, hectàrees de territori a Lusàcia. Què fa el vostre partit al respecte?

- Estem presentant demandes contra les tres explotacions on Vatenfall continua fent preparatius per tal de continuar treient lignit de les mines. Hem demanat a la companyia que nomeni un portaveu oficial perquè parli amb la iniciativa ciutadana contra les mines. A banda, juntament amb el grup Verds-ALE del Parlament Europeu, hem iniciat una campanya de conscienciació sobre els poblemes que l'extracció del lignit ens està comportant, i que inclouen destrucció mediambiental i cultural.

- Com veieu el futur de les dues llengües sòrabes? Creieu que -com ha passat tradicionalment- n'hi ha prou de transmetre-les a les famílies que parlen sòrab a casa, o s'haurien d'implementar polítiques públiques per a ensenyar-les també a la gent de Lusàcia provinent de famílies de llengua alemanya?

- Sens dubte també s'haurien d'ensenyar a la gent procedent de famílies de llengua alemanya. La situació de la llengua és molt difícil. Al baix sòrab ja només li queden 5.000 parlants, i la majoria tenen 70 anys o més. L'alt sòrab té 20.000 parlants, però la xifra va baixant. Per tant, necessitem fer tot el possible per tal de salvar-les. Una bona idea podria ser preparar personal a les institucions oficials -per exemple als governs i a les institucions socials- que parlin alemany i sòrab. Això impulsaria la identificació i l'acceptació del sòrab arreu de Lusàcia.

- Tornem a la proposta del vostre partit d'un Parlament sòrab. Alemanya és un estat federal. Hauríem d'entendre, per tant, que en última instància el que esteu proposant és la creació d'un nou Land de Lusàcia dins de l'Alemanya federal, independent dels Länder de Brandenburg i de Saxònia?

- En aquesta etapa el que volem és un Parlament lingüístic i cultural. Un cop es desenvolupi, ja veurem si hi ha la necessitat d'agafar altres direccions o d'assumir altres competències. El més important en aquest primer pas és que sigui un Parlament propi, autodeterminat i legitimat democràticament.

- Qui podrà votar a les eleccions d'aquest Parlament: només els qui parlin sòrab, o tothom?

- La llei diu que és sòrab qui decideix ser-ho. El que diem nosaltres és que, a Lusàcia, es poden emprar diferents criteris per a saber quina és la xifra real de sòrabs. Si mires a la procedència ètnica de la gent, a les seves arrels i a d'altres criteris, es pot assolir una xifra de 750.000 persones. Ho pots comprar amb el cas d'Irlanda: molts irlandesos no parlen pas irlandès, però no per això són anglesos! Per tant, el nostre objectiu és incrementar el nombre de gent que s'autoidentifiquen com a sòrabs.

- D'un milió d'habitants que té Lusàcia, només 60.000 són sòrabs...

- Això és una xifra oficial. Però jo no hi estic d'acord. La xifra també es pot calcular tenint en compte la gent que té arrels en aquesta àrea, i llavors pot arribar a 750.000, com ja he dit.

- Teniu suports, fora de l'Aliança de Lusàcia, per a impulsar la creació del Parlament sòrab?

- Tenim suports dels governs municipals i també de diputats dels parlaments de Saxònia i Brandenburg. No hauria de ser una decisió tan difícil: els sòrabs ja estan reconeguts com a poble, i com a tal, sota la llei internacional tenim el dret a l'autodeterminació. No sé com n'està de lluny, però volem un acord amb Saxònia, Brandenburg i Alemanya per a crear el nostre Parlament.

David Forniès

[[Twitter]]

[[Facebook]]