Entrevista

"A Escòcia, la gent està farta que li diguin tot allò que no pot fer"

Xavier Solano

Assessor dels diputats del Partit Nacional Escocès a Westminster

ENTREVISTA. Quan falten cinc mesos per al referèndum d'independència d'Escòcia, els sondejos apunten que l'avantatge del "no" recula. El català Xavier Solano és assessor dels diputats del Partit Nacional Escocès a Westminster, i segueix de ben a prop la campanya per al referèndum d'independència d'Escòcia: "Cada cop més indecisos es passen al 'sí'", diu

-Som ben a prop de les eleccions europees, també a Escòcia. El debat del referèndum d'independència està marcant l'agenda dels comicis europeus a Escòcia?

-En principi no. Potser és pel tarannà anglosaxó o britànic: la campanya se centra en allò que es tracta en les eleccions. No es transvasa l'argumentari del referèndum cap a uns altres comicis: són molt endreçats, en aquest sentit. Potser també és perquè en haver signat l'Acord d'Edimburg [pacte entre els governs escocès i britànic per a celebrar el referèndum] ja s'ha resolt el problema jurídic, de forma que no tindria sentit que es barregés el referèndum amb les europees.

-A mesura que s'acosten les europees hi ha una aturada en el debat del referèndum?

-Diria que passa al contrari. La campanya del "sí" està fent un gran esforç per a convèncer els indecisos i els contraris a la independència. De fet, la majoria d'esforços i recursos polítics estan enfocats al referèndum, i no pas a les eleccions europees. D'altra banda, molta gent no dóna la mateixa importància a les europees que a les escoceses o a les britàniques.

-Els sondejos més recents apunten a una reducció de l'avantatge del "no" respecte del "sí", fins i tot per sota del 5%. Què explica aquesta tendència?

-Que la gent respon als missatges positius, i no als negatius. La campanya del "sí" va a favor d'Escòcia i no va en contra de ningú, en canvi la campanya del "no" se centra en el suposat caos i en totes les coses negatives que passaran després de la independència. El govern escocès ha publicat un llibre blanc en què es diu què vol per a Escòcia d'una forma tangible, mentre que la campanya del "no" no ha tingut la iniciativa d'elaborar una agenda pròpia.

-Això molesta els escocesos, fins a cert punt?

-La gent està farta que li diguin tot allò que no pot fer, i moltes persones s'estan obrint a les propostes vinculades a la independència, com més justícia social, una economia més consolidada... El resultat d'això és que cada cop més els ciutadans que pensaven votar "no" estan indecisos, i els indecisos es passen al "sí". I un cop fan aquest canvi, ja no tornen a canviar el sentit del seu vot.

-Tot i així, creus que la campanya del "sí" arribarà a temps per a convèncer la majoria dels escocesos i guanyar el referèndum?

-Crec que sí. Fa any i mig, quan l'avantatge del "no" era molt gran, ja vaig dir que guanyaria el "sí". Després de molts anys de treballar aquí, he tingut la sort d'entendre molt com són els escocesos: responen molt als impulsos i als projectes positius. També he de dir que és un repte molt gran, i que el resultat serà molt ajustat. No hi haurà una majoria clara.

-Quina actitud estan prenent els escocesos originaris d'altres llocs del Regne Unit respecte del referèndum?

-Crec que estan reaccionant de forma similar a com ho fan la resta d'escocesos. La política, aquí, és molt racional. No hi ha un element visceral com malauradament passa entre Catalunya i Espanya. No existeix un debat "nacional": el Regne Unit es reconeix com a plurinacional i intenta donar un tractament específic a cada nació perquè aquesta se senti còmoda. En el cas d'Escòcia, no és que estigui malament dins del Regne Unit, sinó que si fos independent podria estar molt millor. I quan els partidaris de la independència donen arguments com aquest, la gent reacciona de manera similar, hagi nascut on hagi nascut. Insisteixo, l'anàlisi que es fa és molt racional: s'escolten els arguments a banda i banda, es fan preguntes, s'avalua la situació i es pren una decisió. En aquest sentit, la gran feina de la campanya la fan els tècnics, que són qui construeixen els argumentaris. És un debat extremadament tècnic, amb experts universitaris, del sector privat, del sector institucional...

-D'aquí al setembre, la campanya del "sí" té previst algun gran acte al carrer, de l'estil que es fan a Catalunya a favor de la independència?

-Són situacions diferents. Les grans manifestacions catalanes responen a una reacció molt sentimental per part de Madrid davant de les reivindicacions de Catalunya: Madrid no vol tractar la relació entre Catalunya i Espanya de forma racional. Al Regne Unit és diferent. Potser sí que hi haurà alguna iniciativa, però en cap cas serà com les que es fan a Catalunya, que ara mateix són les més espectaculars del món. Però en tot cas, sí que hi ha dos actes importants. Per un costat, els Jocs de la Commonwealth [una mena de Jocs Olímpics disputats per països històricament vinculats al Regne Unit], que se celebren a Glasgow aquest estiu, i on competiran 71 nacions -incloent-hi Escòcia- que representen el 25% de la població mundial. Els partidaris del "sí" estan convençuts que els equips escocesos faran molt bon paper, i que això ajudarà a fer que la gent vegi que una Escòcia independent ho pot fer molt bé. D'altra banda, també se celebra a Escòcia la Ryder Cup, que enfrontarà els millors golfistes d'Europa i dels EUA. Amb aquest esdeveniment també es voldrà visualitzar que Escòcia és capaç d'organitzar un esdeveniment de nivell mundial. Els escocesos ho observaran amb atenció, per veure si el seu país pot destacar en un món global i competitiu.

David Forniès