Entrevista

"Fa dècades que Itàlia intenta esborrar el Friül"

Adriano Biason

Moviment Res Publica Furlane

ENTREVISTA. El moviment Res Publica Furlane enllesteix els preparatius per a una consulta no vinculant a internet sobre la independència del Friül. La votació -inspirada en una de similar feta aquesta primavera al Vènet- se celebrarà aquesta tardor, i també servirà per a escollir un Parlament friülà alternatiu. N'hem parlat amb Adriano Biason, un dels promotors de la consulta.

- Com van els preparatius per a la consulta? Ja està disponible el sistema informàtic de la votació?

- Estem treballant per a ser tan presents al territori com sigui possible, i estem cercant el suport d'associacions i grups friülanistes. Allò més important i més difícil és fer saber a tots els friülans que aquest referèndum es farà. Aconseguim sortir a les televisions locals i als diaris, però per desgràcia les grans televisions regionals no ens donen espai. La plataforma per a votar ja està llesta i en funcionament, però no l'obrirem al públic fins a l'octubre.

- És a l'octubre que preveieu de fer la consulta. Penseu fer-la un sol dia o diversos?

- El referèndum començarà l'1 d'octubre i acabarà el 31 d'octubre. Un temps tan llarg té dos motius. El primer, que som un moviment jove, tenim poc més d'un any de vida i encara no ens hem expandit per tot el territori. El segon és que haurem de fer molts controls per a reduir al mínim el percentatge de vots falsos, que intentarem mantenir per sota del 2%. Se'ns podria demanar per què tenim tanta pressa, per què no esperem a ser-ne més, més organitzats i més presents al territori. Però nosaltres responem que tenim el temps organitzatiu necessari i, a més, l'ocasió és única, potser irrepetible, vistos els esdeveniments a Crimea i a Ucraïna, vistos els referèndums d'Escòcia, de Catalunya i del Vènet.

- També posareu urnes tradicionals, físiques?

- El referèndum es desenvoluparà en línia. Es podrà votar directament des de casa però també en parades que a l'octubre s'organitzaran a les places del Friül. Per a votar serà necessari un codi que es podrà obtenir en línia a través d'un procediment d'identificació unívoc o, si no, a través de certificadors que distribuiran els codis i certificaran la identitat de les persones. Qui no usi internet podrà, per tant, votar gràcies als certificadors. Per a garantir el secret del vot no hi haurà correspondència biunívoca entre codi i votant.

- Qui dóna suport a la vostra acció? Són partits polítics (heu parlat amb el Front Friülà, per exemple?), organitzacions de la societat civil...?

- Estem cercant el suport d'associacions, comitès i webcommunities, i molts ens l'estan donant. Des del principi hi hem estat oberts, i hem convidat a tothom a participar al nostre projecte, però malauradament al Friül cada partit autonomista o independentista pensa en el seu petit jardí: fonamentalment manca el coratge, o el desig, de fer alguna cosa gran, i tenen poca confiança en el poble. A això s'afegeix una desafecció envers les tecnologies digitals.

Nosaltres, a diferència d'ells, no tenim por de posar-nos a prova, i no infravalorem el poble friülà: al contrari, hi tenim molta confiança, i a més a més, fem un ús ampli de les eines digitals. Actualment el Front Friülà sembla dividit, sabem que les seves bases aproven el nostre referèndum, però els dirigents semblen escèptics. Potser els ha sorprès el nostre creixement ràpid, que pensem que es deu al fet que, a diferència d'ells, estem fent alguna cosa realment independentista. I els friülans hi estan responent positivament. Altres partits, com la Lliga Nord, també hi poden ser favorables, però a nosaltres no ens interessen perquè som apartidistes i no volem estar esponsoritzats per cap partit polític italià.

- Què cerqueu d'obtenir amb un referèndum digital no vinculant i no oficial? Creieu que la vostra acció podria moure els polítics a canviar l'estatus del Friül?

- Des de fa dècades Itàlia intenta esborrar el Friül, i l'actual governadora [presidenta del Friül-Venècia Júlia], Debora Serracchiani, està fent de tot per a prendre'ns l'autonomia regional. No creiem que la nostra acció pugui convèncer els polítics italians a canviar l'estatus del Friül, i al dret italià no existeix cap possibilitat d'obtenir la independència. Pensem, per tant, que serà necessari un recorregut exterior a les institucions italianes, pensem que aquest [el referèndum] podria ser l'inici d'un recorregut internacional, en què el nostre interlocutor principal serà l'ONU, a la qual li haurem de demostrar que tenim la capacitat d'esdevenir un estat. En aquesta consulta també escollirem un petit Parlament, que haurà de demostrar que pot fer alguna cosa de veritablement útil per als friülans. La consulta del poble i les eleccions del Parlament friülà no només tindran lloc aquest octubre, sinó cada any. Esperem que, si el [nou] Parlament friülà aconseguís ser veritablement útil, si el poble friülà, després d'alguns anys, preferís votar per a les eleccions del Parlament friülà i no participés més a les eleccions de l'Estat italià, llavors potser podria canviar políticament alguna cosa.

- La consulta la fareu a tota la regió oficial del Friül-Venècia Júlia -que inclou el territori històricament no friülà de Trieste- o només al Friül històric?

- El Friül i el Friül-Venècia Júlia són dues coses diferents. El referèndum només serà per als territoris que formen part dels límits històrics del Friül, i per tant la província de Trieste en restarà exclosa. Per contra, hi podran votar el municipi de Sappada i el territori de Portogruaro, que jurídicament formen part de la regió del Vènet però que històricament sempre han format part del Friül.

------

L'argument: la supervivència del Friül com a país diferenciat

Res Publica Furlane va presentar la campanya a favor del referèndum en línia el març passat. En uns fulls volants que distribueix, l'entitat argumenta que el Friül necessita autodeterminar-se per a poder salvar la seva llengua -que molts friülans avui no són capaços de parlar- i per a recuperar un Estat friülà que ha estat "manllevat" per part d'Itàlia: "Hem d'esdevenir independents perquè d'aquí a pocs decennis el Friül pot ser esborrat del mapa o no serà més que una denominació geogràfica".

L'organització diu que el poble friülà ha de fer-se seu el dret a l'autodeterminació dels pobles reconegut internacionalment per l'ONU i acceptat per tots els estats membres inclosa Itàlia, la qual "amb la llei 881 del 1977 ha assumit aquest dret i s'ha compromès a no interferir amb els pobles que volen valer-se d'aquest dret".

També el president de la província d'Udine, Pietro Fontanini (Lliga Nord), parlava el març passat de la iniciativa del referèndum. Fent referència a moviments similars que hi ha hagut al Vènet i al Tirol del Sud, Fontanini deia que "ara s'està anunciant el desembarcament també al Friül d'aquesta bufada independentista amb modalitat encara a descobrir" i lamentava que l'Estat italià no hagués "mogut ni un dit per a conjurar escenaris d'allunyament".

El president d'Udine (província que agrupa la major part del territori friülà) afegia que hores d'ara és necessari tirar endavant, via web, "un referèndum autogestionat" que "podria ser l'inici per a diagnosticar la voluntat efectiva d'independència que estan bressolant els friülans" i per a endegar, successivament, el camí "vers la independència, seguint el model català". Fontanini recordava també que un sondeig a internet és "completament inatacable" del punt de vista legal i prometia "el suport de la província" a qui "vulgui tirar endavant aquesta consulta".