Fitxa de país

Balutxistan
Balóchéstan

Dades generals
Població
15.000.000 h. aprox.
Superfície
600.000 km² aprox.
Institucions
Províncies com a divisions administratives del Pakistan, l'Iran i l'Afganistan
Ciutats importants
Quetta, Khuzdar, Zaranj, Zahedan
Administració estatal
Pakistan, Iran i Afganistan
Llengües territorials
balutxi i brahui, principalment
Llengües oficials
urdú i anglès (Pakistan), persa (Iran), persa i paixtu (Afganistan)
Cultura religiosa
Islam sunnita

Introducció

El Balutxistan és un vast país d’Àsia, àrid i muntanyós, situat a la riba septentrional del mar d’Aràbia. La major part de la seva població pertany al poble balutxi, que majoritàriament parla la llengua homònima i professa l’islam sunnita. Els balutxis estan organitzats en més d’un centenar de tribus.

El país està dividit entre tres estats sobirans: l’Iran, el Pakistan i l’Afganistan.

Durant les primeres dècades del segle XX, alguns intel·lectuals balutxis van iniciar el modern procés de construcció nacional balutxi. La divisió tribal va dificultar l’extensió d’una identitat nacional comuna a tot el poble.

A la fi de la colonització britànica l’agost de 1947, i al mateix temps que naixien els estats independents de l’Índia i el Pakistan, en una part del territori balutxi era proclamat un estat propi, Kalat, que no es va integrar en cap dels dos nous països. Kalat va mantenir-se independent durant vuit mesos fins al març de 1948, moment en què l’exèrcit pakistanès va ocupar el territori i el va annexionar.

Després d’aquells esdeveniments, des de mitjan segle XX existeix una insurgència balutxi contra els governs iranià i pakistanès, als quals acusa de marginar políticament i econòmicament les regions del Balutxistan.

Llengua

El balutxi és una llengua parlada per 10 milions de persones pel cap baix. Els seus parlants viuen al Balutxistan i en diversos territoris de diàspora, incloent-hi el Turkmenistan, els estats del Golf Pèrsic, l’Índia, l’Àfrica oriental i Europa.

Els alfabets aràbic i llatí són emprats per escriure el balutxi, que pertany al grup irànic de les llengües indoeuropees. Entre els seus parents més propers hi ha el kurd, el persa i el talixi.

Hi ha comunitats de parlants d’altres llengües. La més notable és la de llengua brahui, de la família dravídica, amb aproximadament 2,5 milions de parlants.

Política i organitzacions

El Balutxistan està dividit entre tres estats independents: el Pakistan, l’Iran i l’Afganistan. Cap de les subdivisions d’aquests tres estats compten amb autogovern, de forma que les terres balutxis són administrades pels respectius poders centrals a través de les províncies del Balutxistan (al Pakistan), Sistan i Balutxistan, Kerman i Hormozgan (Iran) i Nimruz, Helmand i Kandahar (Afganistan).

La insurgència balutxi està encapçalada per diverses organitzacions politicomilitars, que tendeixen a reclamar la independència i la formació d’un Gran Balutxistan que incorpori les regions sota control dels tres estats esmentats abans. Entre les més significatives hi ha les que operen al Pakistan, com l’Exèrcit d’Alliberament del Balutxistan (Baloch Liberation Army, BLA) i el Front d’Alliberament Nacional del Balutxistan (Balochistan Raaji Ajoi Sangar, BRAS), aquesta darrera una coalició de diversos grups armats formada el 2018.

A banda, diversos partits polítics reclamen l’autonomia o la federalització de les regions balutxis dins del Pakistan (com el Partit Nacional del Balutxistan, o Balochistan National Party) i dins de l’Iran (com el Partit Popular del Balutxistan).

Diverses organitzacions de la societat civil denuncien les violacions de drets humans comeses contra el poble balutxi al Pakistan. Entre elles destaca la Veu per a les Persones Balutxis Desaparegudes (Voice for Baloch Missing Persons, VBMP) i, amb seu a Londres, el Consell Balutxi de Drets Humans (Baloch Human Rights Council, BHRC).

[Més informació: “Balochistan. The State versus the Nation”]

(Darrera actualització: març de 2022.)