Notícia

Fracassa el projecte de creació del Consell d'Alsàcia

El "sí" ha perdut al departament de l'Alt Rin i no ha arribat al mínim de vots exigits al Baix Rin · La participació, per sota del 40% en els dos departaments · D'haver-se aprovat, Alsàcia podria haver assumit noves competències cedides per París

La proposta de creació del Consell d'Alsàcia (aprovada pel Consell Regional d'Alsàcia i pels departaments de l'Alt i el Baix Rin, tres estructures que es fusionarien en el nou ens, que tindria més autonomia) ha estat rebutjada en referèndum aquest diumenge.

Segons dades de recompte molt avançades, publicades per France Info, el "sí" ha guanyat al departament del Baix Rin amb el 66,9% dels vots, però ha perdut a l'Alt Rin, on el "no" ha aconseguit el 54,8% de les paperetes. Calia que el "sí" guanyés en ambdós territoris, i que, a més, fos l'opció escollida per almenys el 25% del corpus electoral total, cosa que tampoc s'hauria assolit al Baix Rin.

La participació al Baix Rin ha estat del 37,5% i a l'Alt Rin, del 39,2%. Cosa que vol dir que el "sí" ha obtingut el 24,2% dels vots dels inscrits al Baix Rin, i el 17,2% a l'Alt Rin. Per tant, el "sí" s'ha quedat a molt poc de complir amb el llindar mínim del 25% al primer departament, però molt lluny al segon, on de totes maneres ha estat l'opció menys votada.

Suports i oposicions diverses

El projecte tenia el suport del centredreta de la Unió per a un Moviment Popular (UMP), del centreesquerra ecologista d'Europa Ecologia i dels autonomistes alsacians d'Unser Land. L'UMP, el partit del govern a Alsàcia, deia que la creació del Consell d'Alsàcia serviria per a simplificar l'estructura administrativa, estalviar diners i assumir més competències.

Tant el Front Nacional com el Front d'Esquerres s'oposaven al canvi, amb l'argument que no estava dins dels interessos del poble alsacià i que afebliria la República Francesa. El Partit Socialista estava dividit.

Si els votants haguessin donat suport a la proposta, l'Assemblea Nacional francesa hauria hagut d'aprovar una llei sobre el Consell d'Alsàcia. Aquesta llei hauria d'haver detallat la forma com s'organitzaria el nou Consell, i també hauria d'haver explicat quines competències es podrien haver transferit de París a Estrasburg.