Notícia

Milers de persones formen una cadena humana a Transsilvània per l'autonomia del País Székely

Els székelys demanen a Romania l'establiment d'un autogovern similar al d'altres "comunitats autònomes" d'Europa · Bucarest insisteix que Romania és un estat unitari · El principal partit magiar de Romania prepara una "llei d'autonomia territorial"

Milers de persones (120.000 segons els organitzadors i 15.000 segons la policia) van formar ahir diumenge una cadena humana de 53 quilòmetres de llarg per a demanar l'autonomia del País Székely, el territori de majoria etnolingüística hongaresa situat a la zona oriental de Transsilvània. Batejada amb el nom de "Via Szekler", la iniciativa pretén pressionar les institucions de Romania, refractàries a concedir l'autogovern d'aquest territori, que fins al 1919 va formar part d'Hongria.

El Consell Nacional Székely (una de les organitzacions que donaven suport a la mobilització) diu que la mobilització volia ser una nova petició per a l'exercici de "l'autodeterminació" del País Székely mitjançant una "autonomia", a l'estil d'altres "comunitats autònomes d'Europa".

La d'ahir és la segona gran mobilització que els székelys han fet enguany. El mes de març, milers de persones van reclamar la creació d'una regió székely en el marc del procés de reorganització administrativa de Romania. El Consell Nacional Székely assegura que, vuit mesos després, encara "no ha rebut cap resposta" a la petició.

El Consell argumenta que la creació d'una autonomia del País Székely serviria per a impulsar l'economia, la llengua i la cultura del territori.

L'Aliança Lliure Europea (ALE) ha expressat el seu suport a la manifestació székely, que troba una expressió de "nacionalisme cívic". L'ALE considera que la negativa de Romania a reconèixer els hongaresos de Transsilvània i la seva llengua no deixa alternativa als skékelys fora de reclamar l'autonomia territorial.

El secretari d'Estat d'Afers Estrangers d'Hongria, Szolt Németh, ha dit que Bucarest hauria de negociar una solució política amb els representants dels székelys. Németh ha advertit el govern romanès que no és probable que els székelys "abandonin" els seus plantejaments autonomistes.

Però l'Estat romanès manté una posició contrària a atorgar cap mena d'autonomia al País Székely, amb l'argument que la Constitució deixa clar que Romania és un estat unitari.

El principal partit hongarès de Romania prepara una llei d'autonomia territorial

I el dia després que s'hagi celebrat la manifestació, el vicepresident del principal partit hongarès de Romania, la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romana (UDMR, sigles en romanès) ha anunciat que està preparant una "llei d'autonomia territorial", que tindrà llesta d'aquí a dos mesos. Laszlo Borbely ha explicat a RFI International que a Europa hi ha "exemples" d'autonomies que podrien servir, com és el cas del Tirol del Sud i de Finlàndia (probablement el polític es refereix al cas de les illes Aland).

(Imatge: un tram de la cadena humana / fotografia de Baranyi Ildikó/Erdély.ma.)