Notícia

Catalunya votarà sobre la independència el 9 de novembre de 2014 en una consulta de pregunta doble

La primera qüestió preguntarà sobre tenir un estat, i la segona, sobre si aquest ha de ser independent · El Parlament de Catalunya demanarà autorització al Congrés espanyol per a fer el vot · El govern espanyol, el PP i el PSOE rebutgen la consulta

El president de Catalunya, Artur Mas, ha anunciat avui que la consulta sobre la independència de Catalunya es farà el 9 de novembre de 2014. La consulta inclourà una pregunta doble. La primera demanarà: "Vol vostè que Catalunya esdevingui un Estat?". La segona -que hauran de contestar només aquells que hagin dit "sí" a la primera- preguntarà: "Vol que sigui independent?".

La pregunta doble ha estat pactada per quatre de les set forces amb representació al Parlament de Catalunya: Convergència i Unió, Esquerra Republicana, Iniciativa-Esquerra Unida i la Candidatura d'Unitat Popular. La consulta és rebutjada pel Partit dels Socialistes, pel Partit Popular i per Ciutadans. Ara bé, caldrà veure si alguns diputats del PSC decideixen desmarcar-se de la línia oficial del partit i donar suport a la consulta.

Ara, el Parlament haurà d'aprovar una proposició de llei per tal de demanar al Congrés espanyol que autoritzi la convocatòria del referèndum. El "sí" a la proposició a la cambra catalana hauria de tenir, almenys, el suport de 87 diputats -i, eventualment, els qui s'hi vulguin sumar del PSC.

Oposició espanyola

És ben probable que la proposició de llei sigui rebutjada un cop arribi, al principi de l'any vinent, al Congrés. El govern espanyol s'ha afanyat a rebutjar la convocatòria del referèndum i també ho han fet els dos principals partits espanyols, PP i PSOE. El ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz Gallardón, ha assegurat que la consulta "no es farà", i el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha anat encara més enllà en recordar que la Constitució espanyola preveu la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya.

El nacionalisme espanyol argumenta que la Constitució no permet la celebració d'un referèndum d'independència a cap comunitat autònoma. L'article 1.2 de la Carta Magna diu que la sobirania és del conjunt del poble espanyol, i l'article 2 parla de la unitat indissoluble de la nació espanyola.

L'independentisme català, per contra, diu que els principis democràtics i el dret a l'autodeterminació estan per sobre de qualsevol Constitució. També argumenta que una majoria del poble català va donar suport, l'any passat, als partits que volien fer la consulta. El gener d'enguany, el Parlament de Catalunya va declarar el poble català "subjecte polític i jurídic sobirà".