Notícia

Londres transferirà a Escòcia l'impost sobre la renda i competències per a millorar l'estat del benestar

Els cinc partits representants al Parlament escocès arriben a un acord sobre el nou marc d'autogovern · Es preveu l'aprovació de la transferència de poders per a 2015 · El govern escocès es felicita per les noves competències, però recorda que l'acord queda lluny de les expectatives del poble d'Escòcia · L'SNP intentarà millorar el pacte a la campanya de les eleccions britàniques

El Parlament escocès rebrà l'impost sobre la renda i podrà dur a terme polítiques de reforçament de l'estat del benestar. Són dos dels aspectes més destacats de l'acord a què han arribat els cinc partits amb representació al Parlament escocès en el marc de la Comissió Smith.

La comissió, per indicació del primer ministre britànic David Cameron, va ser constituïda immediatament després del referèndum d'independència del setembre, en què el 55% dels votants van rebutjar la secessió. Els dos delegats de cadascun dels cinc partits -SNP, Conservador, Laborista, Liberaldemòcrata i Verd- han necessitat dos mesos per a arribar a l'acord que s'ha presentat aquest matí.

El cap de la comissió, Lord Smith of Kelvin, assegura que es tracta de la "transferència de poder cap al Parlament escocès més gran des que aquest va ser creat", el 1999. El document s'inspira en la necessitat de "reflectir el dret sobirà del poble d'Escòcia de determinar la forma de govern que millor escau per a les seves necessitats".

L'acord de la Comissió Smith és la base sobre la qual el Parlament britànic haurà d'aprovar les lleis corresponents per a dur-lo a la pràctica. Cameron vol que la proposició de llei estigui enllestida el gener de 2015. L'aprovació final està prevista per a després de les properes eleccions britàniques, el maig de 2015.

Escòcia rebrà l'impost sobre la renda

El control global sobre l'impost sobre la renda serà compartit entre els governs britànic i escocès. L'impost serà cobrat dels contribuents per part de l'agència impositiva britànica (HMRC). El govern britànic el transferirà íntegrament al govern escocès, excepte la part corresponent al que els ciutadans guanyen per interessos bancaris i accions.

El govern escocès també rebrà l'impost sobre els passatgers aeris i una part de l'IVA/TVA. Les pensions romandran unificades a escala britànica.

El Regne Unit transferirà les competències sobre tota una sèrie de prestacions socials. Aquest era un dels arguments de l'SNP per a la independència: poder crear una Escòcia amb un estat del benestar més fort. Així, el Parlament escocès rebrà els poders sobre prestacions a discapacitats, cuidadors, malalties i funerals. Igualment, podrà crear noves prestacions pròpies d'Escòcia.

Les institucions d'Escòcia, "permanents"

A banda, s'introduiran canvis en la legislació britànica per a inscriure-hi que el Parlament i el govern d'Escòcia són "institucions permanents". A partir d'ara, el Parlament tindrà les competències per a organitzar les eleccions escoceses i les municipals. Això obrirà la porta a canvis com, per exemple, la introducció del dret de vot per als ciutadans de 16 i 17 anys d'edat.

La política exterior continuarà sent una matèria exclusiva del govern britànic. Però l'acord presentat avui explicita que el Regne Unit hauria "d'involucrar plenament" els ministres del govern escocès quan es negociïn qüestions relatives a les competències d'Escòcia a la Unió Europea.

Les llicències per a l'extracció de petroli i gas al mar continuaran sent competència de Londres, a terra ferma ho seran d'Edinburg -la majoria del petroli escocès es troba al mar.

El govern d'Escòcia considera que l'acord és insuficient

El govern escocès, a les mans de l'SNP, ha donat la benvinguda a la transferència de noves competències, però ha recordat que l'acord continua per sota de les expectatives del poble d'Escòcia. La primera ministra Nicola Sturgeon ha insistit que Londres continuarà controlant el 70% dels impostos escocesos i el 85% de l'estat del benestar:

I el viceprimer ministre, John Swinney, ha recordat que dos terços dels escocesos -d'acord amb les enquestes- volen que Escòcia gestioni tots els seus afers, exceptuant la defensa i la política exterior. Swinney ha avançat que l'SNP proposarà "millores" a aquest acord i que buscarà un mandat democràtic per a impulsar-les a les eleccions britàniques de maig.

Les expectatives de vot per a l'SNP són excel·lents ara mateix: les enquestes li donen al voltant del 45% dels vots a Escòcia. Una projecció de fa 15 dies dóna als independentistes 52 diputats a Westminster -ara en tenen 6-, cosa que els convertiria en tercera força del Regne Unit, només per darrera de conservadors i laboristes.