Notícia

El moviment alsacià apel·la a Europa per a evitar la fusió amb la megaregió de l'Est

La plataforma Alsaciens Réunis demanarà empara al Parlament Europeu i al Consell d'Europa i reclama la celebració d'un referèndum a Alsàcia · Milers de persones es manifesten a Estrasburg contra la fusió amb Lorena i Xampanya-Ardenes

Milers d'alsacians contraris a la fusió del seu país dins d'una megaregió de l'Est de França es van manifestar dissabte a Estrasburg i van lliurar signatures perquè les institucions europees intervinguin en el conflicte. La protesta va reunir entre 1.600 manifestants (recompte de la policia) i 8.000 (organització) davant de la seu del Parlament Europeu a la capital alsaciana.

Durant les setmanes anteriors, altres ciutats d'Alsàcia han acollit diverses protestes similars.

Els manifestants rebutgen el nou mapa de les regions, aprovat per l'Assemblea Nacional francesa, que té previst de fusionar Alsàcia amb Lorena i Xampanya-Ardenes en una gran regió de l'Est, que s'estendrà d'Estrasburg a pràcticament les portes de París (vegeu mapa).

La fusió també és rebutjada pel Consell Regional d'Alsàcia i pels consells generals del Baix Rin i de l'Alt Rin. El president d'aquest darrer, Charles Buttner, ha cridat demà els alcaldes del seu territori a fer sonar botzines i alarmes com a senyal de protesta contra la fusió.

La gran regió de l'Est faria desaparèixer el Consell Regional d'Alsàcia i deixaria els 1,85 milions d'alsacians en minoria dins d'una nova jurisdicció de 5,5 milions d'habitants. També tancaria les portes per a la creació d'una col·lectivitat única a Alsàcia que dotés el territori de més autonomia.

Recurs a Europa

Al final de la manifestació, la plataforma Alsaciens Réunis va lliurar a l'eurodiputada alsaciana Anne Sander (UMP-PPE) un plec de 15.500 signatures demanant la convocatòria d'un referèndum a Alsàcia sobre la fusió. Alsaciens Réunis també va avançar que enviarà les signatures al Consell d'Europa. La plataforma interpreta que l'article 5 de la Carta Europea de l'Autonomia Local, ratificada per França, empara la seva petició. L'article diu que "tota modificació dels límits territorials locals" s'ha de fer a partir d'una consulta prèvia "amb les col·lectivitats locals", "eventualment per via d'un referèndum allà on la llei ho permeti".

Buttner ha recollit la demanda d'Alsaciens Réunis i ha anunciat que presentarà "molt aviat" una moció al Consell General d'Alsàcia per a la celebració "d'un referèndum o consulta" per a conèixer l'opinió dels alsacians sobre la fusió. La convocatòria de la votació, però, seria competència de París.