Notícia

Escòcia estudiarà atorgar més autonomia a les illes del nord

Un procés de consultes, que s'iniciarà aquest estiu, desembocarà en una Llei de les illes · La primera ministra, favorable a donar més poders a les comunitats locals · La gestió dels fons marins, un dels aspectes centrals del debat

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon (SNP), ha anunciat l'inici d'un procés de consultes que té com a objectiu final atorgar més autonomia a les illes Òrcades, Shetland i Hèbrides. Segons Sturgeon, a partir d'aquest estiu hi haurà un procés de consultes que desembocarà en una futura Llei de les illes: "Volem veure com donem als consells de les comunitats de les Highlands i de les illes més capacitat per a prendre decisions que determinin les condicions a les seves àrees", ha dit la primera ministra.

El 2013, el llavors primer ministre escocès Alex Salmond va dir que l'SNP era favorable a atorgar l'autonomia a les Shetland, les Òrcades i les Hèbrides.

Un dels aspectes claus del punt de vista econòmic és la gestió dels fons marins que envolten les illes fins a 12 milles nàutiques de la costa. Aquests fons, fins ara, han estat gestionats pel Crown Estate -actius de la Corona que, a la pràctica, estan controlats pel Parlament britànic.

Segons les recomanacions de la Comissió Smith, els actius i les activitats responsabilitat del Crown Estate han de ser transferits a Escòcia. Sturgeon diu que, quan la transferència es faci efectiva, els ingressos que produeixin els fons marins aniran a les comunitats illenques.

Però el líder del Consell de les Illes Shetland, Gary Robinson, demana que no només es transfereixin els ingressos, sinó el control sobre les activitats que es duguin a terme als fons marins. En tot cas, l'explotació dels hidrocarburs està exclosa de les responsabilitats del Crown Estate, i continuarà sota control del Parlament britànic.

(Imatge: les illes Shetland / fotografia: Simaron.)