Notícia

La 'devolution' per a Cornualla, lluny de les aspiracions dels autonomistes

El govern britànic anuncia una transferència de competències generalitzada "a dins d'Anglaterra" que no preveu poders legislatius · El partit Mebyon Kernow lamenta que Londres no vegi "la necessitat d'un acord constitucional diferenciat" per a Cornualla

La devolution, o transferència de competències, que el govern britànic es prepara per a donar a Cornualla quedarà lluny de les aspiracions de l'autonomisme còrnic, que voldria veure la creació d'una assemblea legislativa per a la nació cèltica més petita de la Gran Bretanya. I no és tan sols que Londres no vulgui atorgar a Cornualla poders similars als que tenen Gal·les o Escòcia: és que el mateix Consell de Cornualla ni tan sols els preveu en la seva proposta de competències, el document conegut com a Case for Cornwall.

El ministre d'Economia del Regne Unit, George Osborne, va anunciar ahir "progressos" en un "gran pla" per a donar "més veu a Cornualla sobre les decisions locals". No va concretar més, però l'anunci es va fer en el marc d'un discurs en què Osborne va enquadrar Cornualla en la "devolution a dins d'Anglaterra, [que] tot just acaba de començar".

El que el govern britànic preveu és anar transferint competències en àmbits com la salut, benestar social o transports a les ciutats i comtats d'Anglaterra. Ja hi ha un acord de devolution amb el Gran Manchester i ahir Osborne va anunciar converses amb Sheffield, Liverpool, Leeds i West Yorkshire.

El Case for Cornwall del Consell de Cornualla va en una línia similar: no aspira a la creació d'una cambra legislativa còrnica, sinó a un reforçament de les competències del mateix Consell, garantides per un major finançament.

El líder del Consell, John Pollard, va celebrar ahir les paraules d'Osborne, i va dir que el Case for Cornwall servirà perquè els còrnics "es beneficiïn d'un sistema integrat de salut i atenció social, un creixement econòmic significatiu, més cases assequibles, més accés al treball i a oportunitats de formació, junt amb una xarxa de transport públic molt millorada".

El partit autonomista còrnic, decebut

El líder del partit autonomista còrnic Mebyon Kernow, Dick Cole, va expressar ahir la seva decepció pel fet que el govern britànic continuï considerant Cornualla simplement com un comtat anglès i que no percebi "la necessitat d'un acord constitucional diferenciat per a la nació de Cornualla". "Imagino", va dir Cole, "que això és una indicació probable del que s'oferirà a Cornualla en les setmanes vinents".

(Imatge: seu del Consell de Cornualla / fotografia: Andrew Le Couteur Bisson.)