Notícia

MRG: els "assassinats extrajudicials" a Papua Occidental "assoleixen proporcions inacceptables"

Mor un menor papú a mans de la policia, que cercava "agitadors" · L'entitat prodrets reclama una investigació immediata · La família del noi assegura que es tracta d'un assassinat polític

La mort d'un jove papú a mans de la policia indonèsia ha portat el Minority Rights Group (MRG) a afirmar que "els assassinats extrajudicials a Papua Occidental han assolit proporcions inacceptables".



Els fets, segons el relat de MRG i d'altres organitzacions papús, que citen testimonis locals, van passar el 28 de setembre a Timika. La policia va entrar a una residència d'estudiants a la recerca "d'agitadors" els pares dels quals pertanyen al moviment independentista papú. Dos dels nois, ambdós de 17 anys d'edat, van provar de fugir i la policia els va disparar. Un d'ells, Kaleb Bogau, va morir a l'instant, i un altre, Efrando Sobarek, es troba a l'hospital en situació crítica.

MRG ha demanat una "investigació immediata" sobre l'episodi i ha dit que, si es confirma el relat de les fonts locals, es tracta d'una violació de "totes les normes i estàndards internacionals de drets humans".

La família de Bogau, vinculada al Comitè Nacional de Papua Occidental (KNPB), una organització independentista de la societat civil, ha qualificat la mort del jove d'assassinat polític.

El mateix dia va haver-hi una manifestació als carrers de Timika en protesta per la mort del jove.

Les organitzacions independentistes de Papua Occidental -tant si es tracta d'associacions pacífiques com de grups armats- pateixen des de fa dècades la persecució política, militar, judicial i policial de l'Estat indonesi.

Antiga colònia neerlandesa, Papua Occidental va ser ocupada per Indonèsia el 1963 i annexionada formalment el 1969, després d'un referèndum en què només es va permetre la participació d'un miler de persones. Els independentistes argumenten que Papua Occidental mai no va ser descolonitzada formalment i que, per tant, caldria organitzar un referèndum d'autodeterminació al territori.

(Imatge: protesta a Timika per la mort de Bogau / fotografia: captura de pantalla de vídeo del KNPB.)