Notícia

L'Assemblea francesa refusa d'incrementar la protecció de les llengües minoritzades en l'educació i els mitjans

El Parlament francès tomba una proposició de llei per la immersió lingüística i per la presència de llengües diferents del francès als mitjans públics

Al volts de la mitjanit passada, amb un hemicicle gairebé buit, l'Assemblea francesa ha votat contra la immersió lingüística de les llengües territorials fora del francès. I ha refusat de promoure-les en l'espai públic i audiovisual. Tretze vots favorables i catorze de contraris no han permès de fer avançar aquesta proposició de llei.

La proposició de llei que es debatia i que s'ha refusat l'havia presentada el diputat ecologista bretó Paul Molac. L'any passat van fracassar les negociacions perquè l'Estat francès ratifiqués la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, i després d'aquell intent perdut, Molac havia presentat aquesta proposició de llei per a impulsar l'ensenyament immersiu de les llengües minoritzades i per a promoure-les en l'espai públic i audiovisual.

Se cercava un reconeixement ampli de l'ensenyament bilingüe

El 28 d'octubre passat els senadors de la dreta van refusar de discutir el text proposat per Christiane Taubira, que defensava la ratificació de la Carta Europea. Després d'aquell moment, el diputat ecologista bretó Paul Molac va treballar per a preparar la proposició de llei refusada ahir, que va ser examinada el 16 de desembre per la comissió d'afers culturals i de l'educació de l'Assemblea.

Segons Molac, la proposició cercava que es reconegués àmpliament l'ensenyament bilingüe i una protecció de la immersió lingüística en l'educació: "Consisteix a reforçar l'ús de les llengües regionals [sic] dins dels dos pilars de la política lingüística: l'ensenyament i la visibilitat en l'espai públic i audiovisual".

L'objectiu, segons Molac, era "oferir la possibilitat d'utilitzar les llengües regionals més àmpliament dins de l'horari escolar, i a més, ajudar a finançar l'ensenyament bilingüe dins de les administracions territorials competents pels centres d'ensenyament general".

Es demanava la presència destacada de les llengües minoritzades als mitjans

Molac insisteix especialment en la protecció i difusió de les llengües minoritzades a la televisió pública i als mitjans de servei públic. També pressiona per la promoció de l'ús social de les llengües territorials diferents del francès. El text de Molac proposava també d'afegir a la missió del Consell Audiovisual el rol de controlar l'assignació d'un espai destacat per a les llengües i les cultures minoritzades dins tots els mitjans.

(Aquesta notícia va ser publicada en primer lloc per Jornalet, diari occità amb qui Nationalia manté un acord de col·laboració.)

Mots clau: Carta Europea de les Llengües. França, llengua, Paul Molac