Notícia

Context complicat per a la consulta sobre la independència del Kurdistan del Sud

El govern autònom sud-kurd es troba immers en una greu crisi econòmica, política i militar · Barzani vol celebrar la votació abans de novembre, però admet que no conduirà a una proclamació automàtica de la independència

Masud Barzani.
Masud Barzani. Autor/a: Jan Sefti
El president de la regió autònoma del Kurdistan del Sud (Iraq), Masud Barzani, va insistir ahir a la nit que celebrarà un referèndum consultiu sobre la independència, possiblement abans del mes de novembre d’enguany. L’anunci arriba després de setmanes de rumors i anuncis parcials, i enmig d’un context militar, polític i econòmic molt complicat per al dirigent sud-kurd.

Del cantó econòmic, la davallada dels preus del petroli al mercat mundial ha fet disminuir els ingressos del govern sud-kurd. El deute extern s’ha incrementat i els funcionaris públics tenen problemes per a cobrar les seves mensualitats. L’octubre de 2015, una sèrie de protestes del funcionariat van deixar diverses morts. Hi ha hagut nous incidents el gener de 2016.

Les protestes també estan vinculades al fet que Barzani no hagi volgut abandonar la presidència després que l’agost de 2015 s’esgotés una pròrroga de dos anys de la seva segona i última legislatura, que havia conclòs el 2013. Des de llavors Barzani prova de forçar un acord sobre la presidència entre el seu partit (el PDK) i la resta de partits al Parlament del Kurdistan del Sud que el pugui mantenir en el poder. Però l’oposició l’acusa de voler implementar un sistema de govern purament autocràtic, amb ell com a líder vitalici.

En tercer lloc, el context militar tampoc no és el més propici. Tot i que les forces armades del Kurdistan del Sud han aconseguit allunyar en part l’amenaça de l’Estat Islàmic, l’organització gihadista manté la capacitat per a atacar el territori sud-kurd i es troba encara a pocs quilòmetres de Kirkuk, una de les ciutats més importants sota control dels peixmergues kurds.

Repetir un referèndum que va donar un 99% de vots afirmatius

Barzani argumenta que els kurds tenen els mateixos factors “que Escòcia, Catalunya o el Quebec” per a optar a la independència.

Segons el líder del PDK, la celebració de la consulta és necessària per a conèixer l’opinió dels sud-kurds sobre la seva voluntat d’independència, que “no significaria una declaració immediata d’un estat” però que s’implementaria “en el moment i circumstàncies adequats”.

El que està proposant Barzani és, de fet, la repetició de la votació sobre la independència que el govern sud-kurd ja va organitzar el 2005. El resultat va ser claríssim, amb un 99% de vots favorables a la secessió.

Amb un ample autogovern intern i havent explicitat a les urnes la voluntat d'independència, el govern del Kurdistan del Sud aspira a cimentar les seves opcions d'assolir un Estat sobirà quan conclogui l'actual conflicte al Pròxim Orient. Però més enllà de voluntat, li caldrà altes dosis de diplomàcia i de bon joc en el tauler geopolític: els EUA, Turquia -immersa en un conflicte recruat contra el PKK- i l’Iraq han expressat la seva oposició a qualsevol moviment unilateral dels sud-kurds cap a la independència, i només des del govern israelià s'han sentit veus a favor d'un Estat kurd independent.

Mots clau: independència, Iraq, Kurdistan, Kurdistan del Sud, Masud Barzani, PDK, referèndum