Notícia

El Kurdistan Occidental obre a Moscou la seva primera oficina de representació a l'estranger

El representant kurd diu que és un gran pas per al reconeixement internacional de Rojava · L'obertura arriba enmig d'un clima de tensió entre Turquia i Rússia

La inauguració de l'oficina.
La inauguració de l'oficina. Autor/a: Firat News
L'Administració Autònoma Democràtica de Rojava (el govern del Kurdistan Occidental, Síria) va obrir ahir a Moscou la seva primera oficina de representació fora del Kurdistan -n'hi ha una al Kurdistan del Sud-, un esdeveniment qualificat d'"històric" per part de les autoritats kurdes occidentals. La inauguració de l'oficina arriba enmig d'un context de tensió entre Rússia i Turquia pel conflicte de Síria.

En declaracions a Firat News, el representant d'Exteriors de Rojava, Sinam Mohamad, va destacar que l'obertura de l'oficina era una passa essencial per al reconeixement de l'autogovern kurd occidental arreu del món. Mohamad també va dir que era una novetat que podia contribuir a la resolució del conflicte de Síria

L'agència governamental russa Sputnik recull les paraules de Rodi Osman, cap de la nova oficina, segons el qual les autoritats de Rojava desenvoluparan un "partenariat complet amb Moscou". Aquí s'hi inclou "evitar els subministraments il·legals de petroli cap a Turquia".

Les tensions entre Rússia i Turquia són elevades des de l'abatiment de l'avió rus que, segons Ankara, havia violat l'espai aeri turc, el 24 de novembre de 2015. Rússia i Turquia donen suport a bàndols oposats al conflicte sirià: Moscou, al govern de Bashar al-Assad i, més limitadament, a l'autogovern de Rojava; Ankara, a diversos grups rebels que volen enderrocar Al-Assad.

El ministeri d'Afers Estrangers rus va precisar la setmana passada que l'oficina de Rojava no té categoria d'ambaixada ni de consolat, donat que les lleis russes no preveuen l'obertura d'oficines oficials de representació "de cap regió d'un país estranger".

Rojava té previst obrir delegacions similars a Londres, Berlín, Washington i diversos estats de majoria àrab.