Notícia

Mobilització a Temuco per l'oficialitat de la llengua mapudungun

El moviment maputxe recorda a les autoritats de l'Araucània que Xile ha donat el vistiplau al reconeixement de l'idioma

La manifestació de Temuco.
La manifestació de Temuco. Autor/a: Mapuexpress
Entre 1.500 i 2.000 persones es van manifestar divendres 19 a Temuco a favor de l'oficialitat de la llengua del poble maputxe, el mapudungun, a la regió de l'Araucània, a Xile. La manifestació va coincidir amb una cursa popular a favor de l'idioma.

La manifestació estava convocada pel Moviment per l'Oficialització del Mapudungun, que agrupa diverses entitats i partits maputxes. També hi donava suport l'Associació de Municipis amb Alcaldes Maputxes (Amcam).

Els manifestants van recordar que la Contraloria General de Xile -un organisme públic fiscalitzador de l'acció governamental- va dictaminar el 13 de novembre de 2015 que el govern regional de l'Araucània està capacitat per a aprovar "un reglament per a regular el reconeixement oficial de l'idioma mapudungun en el territori respectiu" sempre i quan això no suposi una limitació en l'ús de la llengua espanyola.

L'intendent de l'Araucània, Andrés Jouannet, diu que és favorable a l'oficialització del mapudungun. Però sectors del moviment maputxe consideren que Jouannet està alentint el procés de reconeixement, i durant la manifestació en van demanar la dimissió. Jouannet afirma que la qüestió va lenta perquè vol iniciar un procés de consulta amb les comunitats indígenes.