Notícia

Puixança del sobiranisme a Sarawak

L'11% dels habitants signen una petició a favor de la plena autonomia interna dins de Malàisia · El 85% dels ciutadans volen més autonomia, segons una enquesta · Govern i oposició afirmen que la plena autonomia interna és el seu objectiu

El 85% dels ciutadans de Sarawak volen que el seu territori tingui més autonomia dins de Malàisia, i el 54% opinen que el govern malaisi tracta el seu país "de forma injusta". Són dues dades contingudes en un estudi d'opinió que s'acaba de publicar, i que arriben poc després que una plataforma sobiranista, S4S, aconseguís 300.000 signatures demanant la restauració de la plena autonomia interna.

Segons l'enquesta, el suport a l'autonomia és transversal entre les tres grans comunitats que formen la societat de Sarawak: els xinesos (suport del 95%), els bumiputera, o autòctons, musulmans (79%) i els bumiputera no musulmans (79%). El suport a la plataforma S4S és majoritari entre els xinesos i els bumiputera no musulmans i minoritari entre els bumiputera musulmans. Aquest darrer grup s'identifica més amb els malais del continent que no pas els altres dos grups.

El moviment sobiranista, encapçalat per la plataforma Sarawak 4 Sarawakians (S4S), ha aconseguit situar la recuperació de les competències al centre del debat polític del país, precisament en un any que els ciutadans de Sarawak estan cridats a les urnes per a escollir el seu Parlament.

Davant la puixança dels sobiranistes, tant el primer ministre de Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, com el líder de l'oposició, Baru Bian, han afirmat que el seu objectiu és la recuperació de la plena autonomia interna de Sarawak, dins de Malàisia. Adenan i el primer ministre de Malàisia, Datuk Seri Najib Tun Razak, van pactar el 2015 la transferència d'un primer paquet de competències. Però va quedar obert el capítol referent als canvis constitucionals que permetrien la home rule per a Sarawak. L'oposició critica Adenan perquè entén que no pressiona prou Najib -tots dos dirigents són del mateix partit, el Barisan Nasional- per al retorn de les competències.

Recuperar l'acord de 1963

Sarawak, una excolònia britànica, va fundar Malàisia juntament amb Sabah, Malaia i Singapur el 1963. L'acord preveia una autonomia molt àmplia per a Sarawak i Sabah, els dos únics territoris de Malàisia situats a l'illa de Borneo -la resta del país es troba en territori continental.

Però a la pràctica, Malàisia només reconeix una autonomia limitada als dos països de Borneo. Els sobiranistes -que han anat prenent embranzida els darrers anys- argumenten que tan sols caldria recuperar l'acord de 1963 per a aconseguir la home rule.

Segons S4S, Malàisia hauria de gestionar tan sols les competències d'exteriors, defensa i seguretat interna, i que totes les altres competències siguin retornades al govern de Sarawak. Moviments a favor de l'increment de l'autonomia també es detecten a la veïna Sabah.

Mots clau: Malàisia, Sabah, Sarawak, Sarawak 4 Sarawakians, sobiranisme