Notícia

Ar Redadeg, nou dies de cursa "per a simbolitzar la transmissió d'una llengua bretona viva"

L'esdeveniment recorre tota la geografia de Bretanya · La cursa finança projectes a favor de l'idioma

Recorregut d'Ar Redadeg 2016.
Recorregut d'Ar Redadeg 2016. Autor/a: Geobreizh
Ar Redadeg comença avui prop de la capital històrica de Bretanya, Nantes, en una nova edició d'aquesta cursa de relleus a favor de la llengua bretona. La cursa vol "simbolitzar la transmissió d'una llengua bretona viva, creativa i dinàmica", diu l'organització d'Ar Redadeg, i recaptar fons per a iniciatives a favor de l'idioma.

És la cinquena edició d'una cursa que se celebra cada dos anys des de 2008. La d'enguany surt avui de Sant-Ervlan (Saint-Herblain) i acabarà el 7 de maig a Lokoal-Mendon (Locoal-Mendon). Durant els nou dies que durarà -sense aturar-se de nit-, Ar Redadeg recorrerà els cinc departaments bretons, incloent-hi el del Loira Atlàntic, que oficialment forma part de la regió del País del Loira.

El finançament s'obté amb la venda de quilòmetres. Per 100 euros, les persones individuals i les associacions en poden comprar un. Als municipis i a les empreses se'ls demanen 200 euros per quilòmetre. Just abans d'iniciar l'edició d'enguany, se n'havien venut més de 1.600, gairebé la totalitat dels disponibles.

La darrera edició d'Ar Redadeg, celebrada el 2014, va recaptar 165.000 euros. D'aquests, 125.000 es van destinar, entre d'altres objectius, a ajudar les escoles associatives immersives en bretó (Diwan) i a finançar projectes lúdics, de teatre i d'ensenyament de bretó per a adults. Els altres 40.000 van quedar per a l'organització de l'edició 2016.