Notícia

La UEFA admet Kosovo com a membre de ple dret

La federació kosovar de futbol cercarà ara l'ingrés a la FIFA

La selecció de Kosovo, en un amistós.
La selecció de Kosovo, en un amistós. Autor/a: FFK
La Unió Europea d'Associacions de Futbol (UEFA), el màxim organisme del futbol europeu, ha admès avui la Federació de Futbol de Kosovo (FFK) com a membre de ple dret, després d'una votació ajustada en què 28 federacions hi han votat a favor, 24 en contra i hi ha hagut dos vots invàlids.

La FFK es converteix així en el 55è membre de l'organisme esportiu. "25 anys d'aïllament finalment s'han acabat", ha escrit la federació en un comunicat. Fins ara, Kosovo només tenia permís de la UEFA per a disputar partits amistosos.

La darrera federació admesa a la UEFA havia estat la de Gibraltar, el 2013.

La UEFA ha admès Kosovo sense haver canviat prèviament els seus estatuts, segons els quals l'organisme només pot admetre països que hagin estat reconeguts per les Nacions Unides. No és el cas de Kosovo.

Les federacions de la UEFA han votat una proposta per a canviar aquest punt dels estatuts per un de diferent pel qual l'organisme podia admetre països "reconeguts per la major part de la comunitat internacional a Europa". Però aquesta proposta necessitava dos terços de vots favorables, que no ha aconseguit.

En tot cas, comptant-hi Kosovo hi haurà set països no membres de l'ONU i que formen part de la UEFA. Els altres sis són Anglaterra, Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord, les Fèroe i Gibraltar.

"Capsa de Pandora"

El president de la Federació Sèrbia de Futbol (FSS), Tomislav Karadzic, ha dit que la decisió "obrirà una capsa de Pandora a Europa" i que no està conforme amb el principi d'admetre tan sols estats reconeguts per l'ONU.

Els dirigents de la federació kosovar esperen ara que el màxim organisme futbolístic mundial, la FIFA, també admeti la FFK com a membre. Si això fos així, la selecció de Kosovo podria disputar la fase de classificació per al mundial de Rússia, el 2018.

El 2015, la Federació Internacional de Bàsquet també va admetre Kosovo com a membre. I un any abans, el Comitè Olímpic de Kosovo va ingressar al Comitè Olímpic Internacional (COI).