Notícia

El president turcoxipriota troba vitals els propers set mesos per a la pau a Xipre

Les dues forces proacord reculen a les eleccions parlamentàries

Mustafa Akinci.
Mustafa Akinci. Autor/a: Mehmet Beyzade
El president de la República Turca de Xipre del Nord, Mustafa Akinci, considera que els propers set mesos són vitals per tal d'arribar a un acord de pau definitiu sobre la reunificació de Xipre. El líder turcoxipriota ho ha dit després que els dos principals partits grecoxipriotes favorables a l'acord (DISY i AKEL) hagin reculat a les eleccions parlamentàries de diumenge 22.

A les eleccions es renovaven els 56 escons del Parlament xipriota, on només són representats els ciutadans grecoxipriotes. Els ciutadans turcoxipriotes, que viuen a Xipre del Nord, escullen el seu propi Parlament des de 1976, no reconegut per Xipre. Turquia manté tropes a Xipre del Nord des de 1974.

L'Agrupament Democràtic (DISY, centredreta) i el Partit Progressista del Poble Obrer (AKEL, comunista) van perdre 2 i 3 escons respectivament a les eleccions. El DISY es manté com a primera força, amb 18 diputats, i l'AKEL com a segona, amb 16. Els dos partits, combinats, mantenen la majoria absoluta al Parlament, però avancen -tant a esquerra com a dreta- els partits contraris a un acord que reunifiqui Xipre i el converteixi en un estat federal.

L'ascens d'aquests partits, i la convocatòria electoral de 2018 per a la presidència de Xipre, són al rerefons de la pressa d'Akinci per a aconseguir un acord abans que no acabi l'any. Akinci tem que el 2017 la política grecoxipriota giri força al voltant de les eleccions i que el president de Xipre, Nicos Anastasiades (DISY), estigui més centrat en la campanya per a la seva reelecció que no pas en les negociacions de pau. Sobretot, tenint en compte que una part substancial de la població grecoxipriota continua oposada a l'acord federal de reunificació.

Akinci i Anastasiades van reprendre les negociacions de pau el maig de 2015, després de l'elecció del primer com a president turcoxipriota. La represa es va fer sobre la base dels acords de 2008 entre el llavors president de Xipre, Demetris Christofias, i el de Xipre del Nord, Mehmet Ali Talat, que van pactar la fundació d'un nou Xipre reunificat, binacional i federal.

Mots clau: AKEL, DISY, Mustafa Akinci, procés de pau, Xipre, Xipre del Nord