Notícia

Manòsca: crida a manifestar-se per a defensar l'ensenyament en occità

Els cursos d'occità provençal seran suprimits en diversos liceus i col·legis · Hi haurà una concentració el 31 de maig davant del Liceu Fèlix Esclangon

Autor/a: Iniciativa per Occitània
Iniciativa per Occitània ha fet una crida a una concentració per a defensar l'ensenyament de l'occità a Provença. La protesta tindrà lloc a Manòsca el 31 de maig a les 10 del matí, davant del Liceu Fèlix Escangon, i exigeix "el manteniment i desenvolupament dels cursos d'occità ara amenaçats", i a més, "una oferta generalitzada de cursos d'occità dins de totes les escoles i àrees de formació, de la materna a la universitat".

L'acció és continuació d'una campanya per a salvar els cursos d'occità als liceus i col·legis de Manòsca, Aurenja, Chastèu Arnós, Cadenet, Cavalhon, Costelen i Tarascon, entre d'altres, la supressió dels quals ha estat anunciada per al curs vinent. La petició en línia ha assolit prop de 800 signatures.

L'ensenyament d'occità, amenaçat arreu del país

La reforma francès dels col·legis, prevista per al curs 2016-2017, preveu de marginalitzar encara més l'ensenyament de l'occità i representa un pas enrere fins i tot en comparació amb la llei francesa de l'educació de 2013.

Com a conseqüència d'aquesta reforma, s'anuncien atacs similars contra l'occità arreu del país. Per exemple, és previst de suprimir l'occità al Col·legi Sant Maur de Pau (Bearn). Al Perigord, el Col·lectiu dels Menyspreats defensa l'ensenyament de l'occità però les seves peticions topen amb el rebuig del Consell d'Estat.

També la Federació d'Ensenyants de Llengua i Cultura d'Oc (FELCO) lluita contra aquesta reforma, participant en nombroses protestes i reunint-se amb els representants polítics. En aquest sentit, per mostrar el seu desacord i demanar que l'ensenyament de les llengües minoritzades es mantingui, i també perquè millori la precària situació actual, la FELCO ha llançat una petició pública al ministeri francès de l'Educació Estatal que ha assolit més de 6.700 signatures.

(Aquesta notícia va ser publicada en primer lloc per Jornalet, diari occità amb qui Nationalia manté un acord de col·laboració. Traducció al català perNationalia.)