Notícia

El Minority Rights Group apunta que “un nou èxode de refugiats només és qüestió de temps”

L'institut publica l'índex Peoples Under Threat, que situa Síria, Somàlia i l'Iraq com els països on els pobles es troben més amenaçats · Turquia és l'estat que escala més posicions en l'índex

Les amenaces que pesen sobre força pobles a Àfrica i Àsia, la vulnerabilitat dels desplaçats interns i la manca d'una resposta adequada a aquestes situacions "fan que un nou èxode de refugiats sigui tan sols qüestió de temps". Ho diu el director del Minority Rights Group (MRG), Mark Lattimer, en ocasió de la presentació de l'onzè índex Peoples Under Threat, que l'organització prodrets humans publica cada any.

Lattimer recorda que cal tenir en compte que la situació "als dos punts d'embarcament més importants dels refugiats cap a Europa -Líbia i Turquia- s'està deteriorant ràpidament", i que en països com el Sudan del Sud i l'Iraq, "amb 5 milions de desplaçats interns víctimes de la persecució ètnica o religiosa", "els plans de de les Nacions Unides de resposta a la crisi només estan finançats en una quarta part".

Síria, Somàlia i l'Iraq són els tres països al capdavant del rànquing de pobles amenaçats, segons els càlculs de l'institut. Els segueixen deu països on, segons l'MRG, també s'estan produint "matances massives": Iraq, Sudan, Afganistan, Sudan del Sud, República Democràtica del Congo, Pakistan, Birmània, República Centreafricana, Iemen, Líbia i Nigèria.

En el cas de Síria, l'MRG destaca que la major part de les morts es produeixen per bombardejos de les aviacions siriana i russa i alerta que els cantons kurds de Rojava, "el més similar a una democràcia efectiva al país", continuen amenaçats per l'Estat Islàmic al sud i per Turquia al nord.

Turquia és, precisament, el país que més puja al rànquing: de la posició 52 d'ara fa un any passa a la 34. El report denuncia que el govern turc, amb la seva campanya "de repressió dura" contra el prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP), ha deixat "bona part del poble kurd sense una veu democràtica". Les comunitats més amenaçades, segons l'estudi, són els kurds, els alevis, els gitanos, els armenis i altres grups cristians.

També escalen amb força al rànquing Corea del Nord (repressió contra la dissidència política i social i contra les minories religioses), Veneçuela (amenaces contra pobles indígenes i afrodescendents) i el Camerun (contra els pobles de l'oest, on hi ha actiu un moviment independentista, i contra els del sud). Un altre país que no deixa de pujar posicions any rere any és Ucraïna, per l'impacte del conflicte a Donetsk, Luhansk i Crimea.

Mots clau: Camerun, Corea del Nord, drets humans, Iraq, Minority Rights Group, Síria, Somàlia, Turquia, Veneçuela