Notícia

"Occitània", opció més votada a la consulta sobre el nom de la regió occitana central

La decisió final dependrà del Consell d'Estat · "Llenguadoc-Pirineus", una possible alternativa · El nom no inclou cap referència a la Catalunya del Nord

El mapa de la regió, que fusiona el Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus.
El mapa de la regió, que fusiona el Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus.
El nom "Occitània" ha estat el guanyador a la consulta no vinculant sobre la futura denominació de la regió Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus, segons que ha anunciat avui el Consell Regional. L'elecció podria ser històrica perquè suposaria que, per primer cop en la història, una regió de la República Francesa duu el nom d'Occitània. Però la darrera paraula la tindrà el Consell d'Estat, i ni tan sols és clar que el Consell Regional doni suport al nom "Occitània".

L'opció "Occitània" era una de les cinc que els habitants de la nova regió -nascuda de la fusió de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus- van poder votar fins al passat 10 de juny. "Occitània" ha rebut el 44,9% dels vots en primera opció, molt per davant de les altres opcions. En segon lloc ha quedat "Llenguadoc-Pirineus", amb el 17,8% dels vots. Després han restat "Pirineus-Mediterrània" (15,3%), "Occitània-País Català" (12,1%) i en última posició, "Llenguadoc" (10%).

Els votants també podrien expressar quines eren les seves segona, tercera, quarta i cinquena preferències. En aquest cas, la denominació "Llenguadoc-Pirineus" ha quedat primera com a segona i com a tercera opcions més votades.

A la consulta hi han participat 203.993 persones, de les quals 164.826 han enviat les seves preferències a través d'internet i 39.167 en paper.

El nom final no dependrà de la votació

Els consellers regionals votaran el dia 24 de juny una proposta per al nou nom de la regió. En teoria han de prendre consideració el resultat de la votació popular, però no estan obligats a escollir el mateix nom que ha guanyat a la consulta. Per exemple, podrien decidir que "Llenguadoc-Pirineus" genera més consens que "Occitània" perquè ha estat el nom preferit com a segona i tercera opció.

El nom votat pels consellers serà tramès al Consell d'Estat, que haurà de prendre una decisió definitiva abans de l'1 d'octubre.

Una "Occitània" reduïda

La regió que, d'acord amb la votació, hauria de dur el nom d'"Occitània" no cobreix pas tot el territori occità, sinó menys de la meitat, a la seva zona central. La zona occidental d'Occitània es troba dins de la regió que, si no hi ha sorpreses, s'anomenarà "Nova Aquitània". I l'Occitània oriental queda repartida entre l'actual regió de Provença-Alps-Costa Blava i la nova regió d'Alvèrnia-Roine-Alps.

Dins de l'occitanisme hi ha hagut divisió d'opinions sobre el nom. Algunes defensen que la nova denominació especifiqui que la regió no cobreix tot Occitània, sinó tan sols la zona central. D'altres argumente que el més important és que "Occitània" aparegui com a nom oficial perquè això donarà projecció i força a la identitat occitana.

El nou nom no té en compte el component català

Aquest mateix migdia, membres del col·lectiu Sí Al País Català -impulsat per CDC- s'han concentrat davant la delegació de la regió a Perpinyà en senyal de protesta perquè el component català no ha estat tingut en compte. Efectivament, dels 13 departaments que formen la nova regió, 12 són de cultura i llengua occitana mentre que l'altre, Pirineus Orientals, correspon al territori de la Catalunya del Nord.

El col·lectiu, però, reclama la creació d'una col·lectivitat territorial pròpia per a la Catalunya del Nord, i ha convocat una manifestació a la plaça de Catalunya de Perpinyà aquest dissabte 18 amb l'objectiu de fer visible el suport popular a aquesta opció.

També el col·lectiu SEM -que agrupa la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, l'ANC, ERC, la CUP, Unitat Catalana i Els Verds- reclama que la Catalunya del Nord disposi d'institucions pròpies. Aquest col·lectiu havia recomanat el vot per al nom "Occitània-País Català".