Notícia

El segon referèndum d'independència d'Escòcia, “molt probable” després de la victòria del Brexit

La primera ministra escocesa diu que farà el que calgui perquè el seu país romangui a la UE

Nicola Sturgeon compareix davant dels mitjans de comunicació.
Nicola Sturgeon compareix davant dels mitjans de comunicació. Autor/a: Office of the First Minister of Scotland
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que la celebració d'un segon referèndum d'independència a Escòcia és "molt probable" després que el Brexit hagi guanyat al referèndum sobre la continuïtat o no del Regne Unit a la Unió Europea. L'opció d'anar-se'n de la UE (Leave) ha obtingut el 51,9% dels vots al conjunt del Regne Unit. Però a Escòcia, el 62% dels votants han optat per quedar-s'hi (Remain).

Abans i durant la campanya electoral, el partit de Sturgeon, l'SNP, havia avançat que convocar un referèndum d'independència seria una opció molt probable si la població escocesa votava a favor de la UE i en canvi el conjunt del Regne Unit optava per sortir-ne.

El Remain ha guanyat en totes i cadascuna de les subdivisions electorals escoceses. "Escòcia s'enfronta a la perspectiva de sortir de la UE contra la seva voluntat. Ho considero inacceptable", ha dit Sturgeon aquest matí.

"S'han de mantenir converses abans de prendre decisions. Però si el Parlament [escocès] jutja que un referèndum és l'única manera de protegir el lloc d'Escòcia a Europa, ho ha de poder fer", ha afegit la primera ministra.

Escòcia va celebrar el seu primer referèndum d'independència el setembre de 2014. El 55% dels votants van optar per quedar-se al Regne Unit. Paradoxalment, un dels arguments que feien servir els unionistes era advertir als escocesos que si votaven "sí" a la independència, Escòcia es quedaria fora de la UE.

Irlanda del Nord, 'Remain'. Gal·les i Cornualla, 'Leave'

També a Irlanda del Nord ha guanyat el Remain, amb un 55,8% dels vots. El Sinn Féin s'ha afanyat a demanar la convocatòria d'un referèndum sobre la unificació d'Irlanda per tal d'evitar que Irlanda del Nord es quedi fora de la UE.

En canvi, el Leave ha estat l'opció guanyadora a Gal·les (52,5%) i a Cornualla (56,5%).

A Gibraltar, els partidaris de romandre a la UE han guanyat de forma abassegadora (96% dels vots). El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha proposat als gibraltarenys que acceptin una cosobrania entre Espanya i el Regne Unit.