Notícia

Els diputats bascos i canaris prenen posicions per a jugar un paper clau si el PP vol formar govern

El PNB reclama una "reforma profunda" per a "l'encaix de nacions com Euskadi i Catalunya" · Coalició Canària demana que es tingui en compte "l'agenda canària"

Els cinc diputats del PNB i els dos dels partits canaris poden acabar esdevenint claus per a una majoria de govern del PP, si el partit de Mariano Rajoy aconsegueix formar govern després de les eleccions espanyoles d'ahir. Hi ha dues grans possibles combinacions que poden permetre al PP mantenir-se al govern.

La primera és una gran coalició, en mode actiu o passiu. És a dir, un acord que inclogui com a mínim el PP (137 escons) i el PSOE (84) i potser també Ciutadans (32) per a la formació bé d'un govern de coalició, bé d'un govern del PP en minoria -per exemple amb l'abstenció del PSOE per a fer president el candidat conservador, sigui Rajoy o un altre.

La segona és un acord de legislatura entre el PP, Ciutadans, el PNB (5 escons) i els partits canaris (2 escons). Tots plegats sumen 176 diputats, un més que el límit de la majoria absoluta. Aquest escenari suposaria probablement que els conservadors haurien de pactar un programa de govern amb Ciutadans i que haurien d'acordar dues agendes específiques per al País Basc i les Canàries.

Fins i tot si no hi hagués aquest acord de legislatura a quatre bandes, la suma d'aquests 176 escons seria fonamental per al PP per a tirar endavant les lleis que volgués aprovar durant els quatre anys vinents. L'alternativa a això seria pactar les lleis amb el PSOE.

Fora dels partits i de les confluències dels Països Catalans (vegeu notícia), les dues formacions de nacions sense estat que han aconseguit més diputats (5 cadascuna) són el Partit Nacionalista Basc (PNB) i En Marea, la coalició gallega formada per Podem, Anova, Esquerra Unida i les Marees locals.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat que el seu partit hagi mantingut el grup propi al Congrés i ha reclamat als partits d'àmbit espanyol una "reforma profunda" per a un nou "encaix" de les "nacions que, com Euskadi i Catalunya, reclamen un acord democràtic de respecte i reconeixement a les nostres pròpies realitats".

En Marea, a Galícia, ha afirmat que la seva aliança és "l'alternativa al PP" i ha apostat per mantenir les candidatures "d'unitat popular". Però la confluència gallega també ha fet autocrítica en reconèixer que no ha aconseguit arribar a alguns espais de Galícia. De fet, En Marea ha perdut un dels sis escons que havia guanyat a les eleccions de 2016.

Dos diputats d'EH Bildu i dos dels partits canaris

Els dos escons d'Euskal Herria Bildu, el de Coalició Canària (CC) i el de Nova Canàries (NC) completen la llista de diputats de partits de nacions sense estat al nou Congrés. EH Bildu, tot i haver perdut vots, ha aconseguit mantenir els dos seients guanyats ara fa sis mesos. És el mateix cas per als escons canaris: la diputada de CC, Ana Oramas, ha tornat a ser escollida i el de NC, Pedro Quevedo, ha obtingut l'escó en coalició amb el PSOE.

Oramas ha dit aquest matí que estudiarà l'opció de donar suport al PP si aquest partit s'avé a "canviar les polítiques socials" dels darrers quatre anys i a tirar endavant una "agenda canària". El partit canari demana millores en el finançament del govern illenc o en els convenis d'infraestructures i treball.