Notícia

Norfolk promet lluitar “fins a la darrera gota de sang” per l'autogovern perdut

L'illa esdevé una regió de l'estat australià de Nova Gal·les del Sud · Els sobiranistes es mobilitzen per a recuperar les institucions pròpies i duen el cas a l'ONU

La petita illa de Norfolk, a l'oceà Pacífic, es troba immersa en un conflicte polític que podria acabar a les Nacions Unides. Austràlia va abolir l'Assemblea Legislativa de Norfolk el 2015, i tot just ara el territori acaba de ser absorbit per l'estat australià de Nova Gal·les del Sud. Tot això, contra l'opinió de part dels illencs, que s'han organitzat per mirar d'evitar la pèrdua de les seves institucions d'autogovern.

Norfolk tenia autonomia des de 1979. Era un dels territoris menys poblats del món amb poders legislatius propis: l'illa tot just té uns 1.600 residents.

Tot va canviar el 2014. Un comitè del Parlament australià va elaborar un report sobre la situació política i econòmica de Norfolk, i va concloure que els problemes d'arrel econòmica que travessava l'illa -deute creixent, emigració, crisi del sector turístic, índexs de pobresa més elevats que a Austràlia...- tan sols es podrien resoldre si la seva autonomia era abolida i l'illa era posada sota jurisdicció directa d'Austràlia.

El Parlament d'Austràlia va abolir l'Assemblea Legislativa de Norfolk el 2015 i l'illa ha entrat a formar part de Nova Gal·les del Sud, oficialment, aquest 1 de juliol.

Si el canvi beneficiarà o no Norfolk és qüestió de debat. A partir d'ara, els illencs quedaran coberts pel sistema sanitari públic australià, i Norfolk s'integrarà al sistema educatiu australià. Fins ara, no era així: els illencs s'havien d'organitzar -i pagar- ells mateixos un sistema sanitari amb força deficiències. El govern australià recorda que els darrers anys ha hagut de destinar milions de dòlars a evitar la bancarrota de l'illa.

Però els partidaris de l'autogovern repliquen que els problemes econòmics de l'illa -i els magres serveis públics existents- no existirien si Norfolk hagués rebut un tracte fiscal més just per part d'Austràlia. Un exprimer ministre de Norfolk, Andre Nobbs, recorda que la zona econòmica exclusiva (ZEE) al voltant de l'illa reporta a Austràlia, cada any, 60 milions de dòlars només en llicències de pesca. I es creu que sota les aigües de Norfolk hi pot haver jaciments de petroli.

Tot just fet efectiu l'ingrés de Norfolk a Nova Gal·les del Sud, Nobbs ha dit que els sobiranistes lluitaran "fins a la darrera gota de sang" per l'autogovern.

Reclamar l'estatus de territori no descolonitzat

Els illencs partidaris de mantenir l'autogovern duen a terme, des del mes d'abril, una acampada de protesta contra la pèrdua de les institucions pròpies. Els sobiranistes s'han organitzat en l'associació Poble de l'Illa de Norfolk per la Democràcia (NIPD), que l'abril de 2016 va presentar una petició al Comitè de Descolonització de l'ONU perquè consideri la inscripció de Norfolk a la llista de les Nacions Unides de territoris no autònoms.

L'objectiu final de l'organització és que el govern d'Austràlia s'avingui a negociar amb els representants de Norfolk un nou estatus d'autogovern per a l'illa.

El president de NIPD, Chris Magri, proposa un estatus de "lliure associació amb Austràlia", "similar a la relació que tenen les Illes Cook amb Nova Zelanda". Les Illes Cook són un estat lliure associat amb un autogovern intern molt ampli i amb certa capacitat de mantenir relacions exteriors. La seva població multiplica per 10 la de Norfolk.