Notícia

Brahim Gali, elegit nou cap del Front Polisario

El dirigent era fins ara el responsable de la branca política del moviment

Brahim Ghali.
Brahim Ghali. Autor/a: SPS RASD
L'històric Brahim Ghali ha estat elegit nou secretari general del Front Polisario i per tant prendrà el càrrec de president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) després de la mort de Mohamed Abdelaziz el 31 de maig passat, qui va ocupar aquella funció gairebé 40 anys.

Ghali era fins ara el responsable de la branca política del Front Polisario i ha estat elegit cap de l’organització al congrés extraordinari organitzat pel Front dins la wilaya (província) de Dakhla, als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf (Algeria). Durant la votació, Ghali ha obtengut 1.766 sufragis sobre 1.895, segons recull l’agència d’informació oficial sahrauí SPS.

Ghali és un dels fundadors del Front Polisario i ha ocupat els càrrecs de més alta responsabilitat de l’organització com a ministre de la Guerra, delegat del Polisario a Madrid o ambaixador de la RASD a Algèria.

L’article 51 de la Constitució de la RASD estableix que automàticament el secretari general del Polisario és nomenat cap de l’estat.

Ghali va néixer a Smara el 19 d’agost de 1949 i va militar al moviment independentista contra les autoritats espanyoles de la llavors colònia del Sàhara Espanyol. Va ser un dels fundadors del Front Popular d'Alliberament de Saguia Al Hamra i Río de Oro (Polisario), i va ser nomenat primer secretari general del Polisario al congrés del 10 de maig de 1973.

Va participar a la negociació d’intercanvi de presoners amb l’Estat espanyol i després de la sortida de les tropes espanyoles va ser nomenat ministre de Defensa (1976-1989). Va ocupar un lloc al Comité Executiu fins al 1989 i va ser membre del Secretariat Nacional (1999-2015).

De 1989 a 1993 va ser cap de la Segona Regió Militar; de 1993 a 1998, ministre de Defensa i el 1989 va participar a la comissió de negociació que va pactar l’alto el foc amb el Marroc que preveia l'organització d’un referèndum d’autodeterminació, encara en espera.

Va ser ministre dels territoris ocupats des de 1998 fins a 1999, e representant del Polisario a l’Estat espanyol entre 1999 e 2008. Es considerat com un dels membres més influents del Front Polisario.

Un país a descolonitzar

El 14 de novembre es van complir els 35 anys de la partença de l’Estat espanyol dels territoris de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Després de la sortida dels espanyols, els sahrauís van proclamar la seva independència però la invasió marroquina va provocar un conflicte que encara és lluny de ser resolt.

El país va ser considerat part del territori espanyol de 1884 a 1976. Considerat a partir de 1934 com una província espanyola, va veure com la consciència nacional dels seus habitants es despertava durant els anys 1970. Va ser el 1973 que el grup de resistència Front Polisario va començar la lluita contra els colonitzadors espanyols, que en van reconèixer el dret d’autodeterminació el 1976 però que van permetre que marroquins i mauritans envaïssin el Sàhara Occidental aquell mateix any.

La invasió va començar quan el Marroc va llançar 300.000 civils contra les fronteres del Sàhara Occidental el 1975. En aquella època, el dictador espanyol Francisco Franco estava a punt de morir, i va ser el nou rei Joan Carles I qui va signar l’abandonament del territori, malgrat els drets dels seus habitants.

(Aquesta notícia va ser publicada en primer lloc per Jornalet, amb qui Nationalia té un acord de col·laboració. Traducció al català de Nationalia.)

Mots clau: Brahim Ghali, Front Polisario, RASD, Sàhara Occidental