Notícia

El primer ministre irlandès demana que “es consideri” la possibilitat d'un referèndum de reunificació

Enda Kenny, del Fine Gael, no era partidari fins ara de tenir en compte l'opció d'una consulta

Enda Kenny.
Enda Kenny. Autor/a: William Murphy
Per primer cop, el primer ministre de la República d'Irlanda, Enda Kenny, ha obert la porta a un referèndum de reunificació amb Irlanda del Nord com a conseqüència de la sortida del Regne Unit de la UE, el Brexit. És la petició que el Sinn Féin, a l'oposició, està fent des del dia després del referèndum del 23 de juny, en el qual el conjunt del Regne Unit va votar a favor d'abandonar la UE però Irlanda del Nord va votar a favor de quedar-s'hi.

Kenny és el líder del Fine Gael. Dels dos grans partits de la República (l'altre és el Fianna Fáil), el Fine Gael és qui ha mantingut tradicionalment una posició més refractària a la reunificació de l'illa. El Fianna Fáil, per contra, s'ha situat en un vector més republicà i partidari d'avançar cap a la unitat d'Irlanda, encara que fos de manera gradual.

"Les converses i negociacions que tinguin lloc a partir d'ara haurien de considerar la possibilitat -per molt llunyana que pugui ser- que la clàusula de l'Acord de Divendres Sant es pugui activar", ha dit Kenny.

La clàusula a què es refereix el primer ministre és aquella en què es preveu la celebració d'un referèndum per a la unificació d'Irlanda del Nord i la República d'Irlanda.

"Si hi ha proves clares que la majoria de la gent [d'Irlanda del Nord] vol abandonar el Regne Unit i unir-se a la República, [aquesta opció] s'hauria de satisfer en les converses que tinguin lloc".

El secretari d'Estat britànic no en veu la necessitat

Segons l'Acord de Divendres Sant, el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord pot "ordenar" la celebració d'un referèndum d'unificació si li sembla "probable" que la majoria dels nord-irlandesos voldrien abandonar el Regne Unit i unir-se a la República d'Irlanda.

Fins al moment, cap secretari d'Estat no ha fet ús d'aquest poder. Totes les enquestes disponibles apunten que una clara majoria de nord-irlandesos rebutjarien la unificació amb la República d'Irlanda.

L'actual secretari d'Estat, James Brokenshire, ha dit que no veu cap necessitat de convocar el referèndum després del Brexit.

Mots clau: Brexit, Enda Kenny, Fianna Fáil, Fine Gael, Irlanda, Irlanda del Nord, James Brokenshire, referèndum, Regne Unit, Sinn Féin