Notícia

Després de 50 dies de protesta, el poble u'wa intensifica l'ocupació d'una planta de petroli a Colòmbia

Els indígenes demanen el compliment d'uns acords de 2014 amb el govern · L'empresa reclama la fi del blocatge

Els indígenes que ocupen la planta.
Els indígenes que ocupen la planta. Autor/a: ONIC
Augmenta en intensitat la protesta que els indígenes u'wa mantenen des de fa 50 dies per a reclamar el compliment d'uns acords signats amb el govern colombià el 2014. Si fins ara els activistes blocaven i ocupaven l'exterior de la planta de gas Gibraltar I, al nord del país, ara han decidit entrar a l'interior del complex. Diuen que no aturaran la protesta fins que el govern presidit per Juan Manuel Santos "compleixi les exigències" de la nació u'wa.

La comunitat indígena denuncia que el govern colombià està incomplint els acords pactats el 2014. En aquells acords, es preveien mesures ambientals de reparació dels danys soferts pel territori u'wa a causa de l'explotació del petroli, així com el reconeixement al poble u'wa de títols de propietat sobre la terra i la compra i cessió a la comunitat d'aquelles terres u'wa que estiguessin en mans no indígenes.

Asou'wa, en representació del poble indígena, ha denunciat que els delegats del govern colombià que es van reunir amb els seus homòlegs u'wa els dies 22 i 30 de juny proppassats van mostrar "la manca de voluntat" de complir els acords de 2014.

L'ocupació de l'interior de la planta de Gibraltar I és la resposta que els activistes u'wa hi han donat. En declaracions a Radio Caracol, la líder de la comunitat, Ana Benilda Tegría, ha assenyalat que la guàrdia indígena ha apagat l'equip que fa funcionar la planta.

Mentre, l'empresa Ecopetrol, propietària de la planta, ha rebutjat l'ocupació i ha denunciat que el blocatge dels darrers 50 dies està afectant 500.000 famílies del departament de Santander. L'empresa ha demanat als indígenes "que desisteixin de les accions de fet i privilegiïn el diàleg i la concertació".

Ecopetrol és propietat en un 88% de l'Estat colombià.

Mots clau: Colòmbia, Ecopetrol, medi ambient, petroli, poble uwa, pobles indígenes