Notícia

El president polinesi renuncia a demanar més competències en el nou Estatut d'Autonomia

Fritch diu que les illes ni tan sols poden sostenir els poders que ara tenen · Els independentistes continuen reclamant un referèndum d'autodeterminació

L'Assemblea de la Polinèsia.
L'Assemblea de la Polinèsia. Autor/a: veromortillet
La reforma de l'Estatut d'Autonomia que s'està debatent actualment a la Polinèsia no inclourà pas noves competències per a aquest territori francès, ha indicat el president polinesi, l'autonomista Edouard Fritch. El dirigent, a més, ha explicat davant l'ONU que França no és pas un país colonial i que la inclusió de la Polinèsia a la Llista de Territoris No Autònoms és absurda.

Fritch ha dit que els canvis en l'estatut aniran orientats a clarificar qüestions competencials i burocràtiques, a assegurar per llei "la dotació global d'autonomia" -és a dir la renda anual que França transfereix a la Polinèsia- i a inscriure el reconeixement dels perjudicis que els assajos nuclears francesos han tingut al país oceànic.

"La Polinèsia avui és un país autònom [amb] totes les competències excepte en matèria de seguretat, de Justícia, de moneda i de relacions exteriors", ha dit Fritch. "No tenim mitjans per a les nostres competències. Perquè n'hauríem de demanar més?", s'ha demanat el president polinesi.

La revisió de l'Estatut d'Autonomia es podria debatre a l'Assemblea Nacional francesa abans que acabi l'any.

Els independentistes demanen un referèndum

Però el camp independentista polinesi considera que hi ha prou motius per considerar que, en allò essencial, la Polinèsia continua sent una colònia. El 2013, quan els independentistes estaven al govern illenc, van aconseguir que l'ONU tornés a inscriure la Polinèsia a la Llista de les Nacions Unides de Territoris No Autònoms. Aquell mateix any, l'Assemblea de la Polinèsia va demanar a França que organitzés un referèndum d'autodeterminació. La petició va tenir el suport, també, dels diputats autonomistes, convençuts que la votació popular evidenciaria que els polinesis rebutgen la independència.

Mots clau: dret a lautodeterminació, Estatut dAutonomia, França, Polinèsia, referèndum