Notícia

Valònia fa valer el poder de les regions belgues amb el blocatge del tractat de lliure comerç UE-Canadà

El Parlament való veta el pacte · Les regions de Bèlgica tenen competències en afers estrangers

Paul Magnette s'adreça al Parlament való per explicar les raons del no al CETA.
Paul Magnette s'adreça al Parlament való per explicar les raons del no al CETA. Autor/a: Tripalio/YouTube
El Parlament való manté, aquest divendres 21 d'octubre, el seu veto al tractat de lliure comerç negociat entre la Unió Europea i el Canadà. Una situació peculiar, provocada pel fet que les regions belgues tenen competències en afers estrangers, a diferència del que passa a la majoria d'estats del món. El govern flamenc dóna suport a l'acord transatlàntic i la UE es mobilitza per convèncer els valons.

Les negociacions entre la UE i el govern való continuen aquest divendres, i podrien allargar-se durant el cap de setmana. El club comunitari vol signar l'acord aquest 27 d'octubre, en una cimera UE-Canadà a Bratislava (Eslovàquia).

L'executiu de Flandes va donar llum verd al CETA el 16 de setembre passat. El ministre-president flamenc, Geert Bourgeois, assenyalava llavors que l'acord de lliure comerç era "extremadament important per a Flandes" perquè les empreses flamenques i el sector agrícola "se'n beneficiarà". L'acord preveu eliminar el 98% dels aranzels entre el Canadà i la UE.

En una extensa anàlisi, Politico recull que el volum de comerç entre Flandes i el Canadà és més de deu cops superior al de Valònia amb el país nord-americà.

Però a Valònia, el govern que encapçala el socialista Paul Magnette no està d'acord amb l'articulat de la proposta d'acord. Els socialistes valons temen que el pacte reduirà el poder dels governs escollits democràticament davant de les multinacionals, i alerten que això pot tenir conseqüències negatives en les normes mediambientals.

L'oposició al CETA és més arrelada entre l'esquerra que entre la dreta europees. Els contraris al tractat asseguren que es destruiran més llocs de treball que no pas se'n crearan i que les polítiques públiques europees quedaran amenaçades per una eventual liberalització de serveis com l'educació o la sanitat. També temen que les multinacionals agroalimentàries amb seu al Canadà aprofitin el CETA per fer entrar massivament al mercat europeu productes com carn hormonada o pollastre clorat.

Mots clau: Bèlgica, Canadà, CETA, comerç, Flandes, Paul Magnette, Unió Europea, Valònia