Notícia

Tres quartes parts dels diputats catalans i bascos voten "no" a Mariano Rajoy

Autor/a: Sergi Castañé (Twitter @sergicastanye)
Mariano Rajoy, després de 316 dies de bloqueig i dues eleccions, ha estat escollit president del govern espanyol per a una segona legislatura. Encapçalarà un executiu en minoria format només per membres del PP. A aquesta dificultat li caldrà afegir el dur rebuig patit a Catalunya i el País Basc, on la majoria de diputats d'aquestes dues nacions al Congrés han votat contra la candidatura del líder conservador.

La candidatura de Rajoy va rebre disssabte el suport del seu Partit Popular (137 escons), més els del Ciutadans (centredreta, 32 escons) i de Coalició Canària (un escó).

El bloqueig que ha durat gairebé un any es va trencar mercès a l'abstenció de la majoria -però no tots- els diputats socialistes, després que el fins fa un mes secretari general del PSOE, Pedro Sánchez -oposat frontament a permetre que el PP governi-, fos rellevat del seu càrrec pel comitè federal del seu partit.

El nou lideratge del PSOE va dir que no volia ni abstenir-se ni anar a terceres eleccions, i que en aquest cas calia optar pel "mal menor" -en paraules del nou líder provisional Javier Fernández- i permetre governar a Rajoy.

Dels 84 diputats socialistes, 69 es van abstenir dissabte, mentre que uns altres 15 van optar per desobeir la consigna del partit i van mantenir el seu "no" al candidat del PP.

Entre aquests 15 hi ha els 7 diputats socialistes catalans.

La candidatura de Rajoy també va rebre el rebuig dels dos partits independentistes catalans: ERC, amb 9 escons, i el PDECAT, amb 8, i també dels socis catalans de Podem i Esquerra Unida (En Comú Podem, 12 escons).

Això significa que el 77% dels diputats catalans al Congrés han rebutjat la candidatura de Rajoy.

L'analista de dades polítiques Sergi Castañé ha compilat els percentatges de rebuig a Rajoy per diputats i comunitats autònomes:

ERC, el PDECAT i En Comú Podem reclamen al govern espanyol que accepti la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya. PP, PSOE i C's s'hi neguen.

Nivells de rebuig similars a Euskadi

Les xifres de rebuig a Rajoy són similars entre els diputats d'Euskadi al Congrés: el 78% hi han votat en contra, incloent-hi els dels dos partits sobiranistes (PNB i EH Bildu). El 40% dels diputats de Navarra també han votat contra Rajoy.

A més, el 50% dels diputats de les Balears també han rebutjat la candidatura del líder conservador (Podem-EU i PSOE).