Notícia

Un aborigen australià batalla per recuperar del Museu Britànic un escut que es va endur el capità Cook el 1770

Rodney Kelly apel·la a les tradicions aborígens i argumenta que la institució britànica està cometent una "falta de respecte" envers el seu poble · El Senat australià ha aprovat una moció de suport a Kelly

Rodney Kelly i l'escut, al Museu Britànic.
Rodney Kelly i l'escut, al Museu Britànic. Autor/a: Bring Home The Gweagal Shield And Spears @ Facebook
Un descendent del primer aborigen australià que va trobar-se el capità James Cook el 1770 ha iniciat una campanya per aconseguir el retorn de diverses peces —entre les quals un escut— que els expedicionaris britànics es van endur cap al seu país. La iniciativa ha aconseguit el suport del Parlament de Nova Gal·les del Sud i del Senat australià, i s'està finançant amb microdonacions.

La peça central de la campanya és l'anomenat Escut Gweagal, que segons els diaris de James Cook i de dos dels seus coexpedicionaris —Joseph Banks i Sydney Parkinson— va endur-se els britànics de Botany Bay després de disparar el guerrer que el duia, un home de nom Cooman.

Rodney Kelly, descendent de Cooman i membre del clan aborigen gweagal —que dóna nom a l'escut—, ara intenta convèncer el Museu Britànic que l'Escut Gweagal va ser "robat" per l'expedició de Cook i que cal retornar-lo a Austràlia. També demana que diverses sagetes també siguin recuperades i que el conjunt patrimonial sigui exhibit al Museu de Sydney.

Kelly apel·la a les tradicions aborígens segons les quals les peces elaborades per aquests pobles han de romandre als seus territoris. La seva campanya —finançada a través de la plataforma de microdonacions GoFundMe— assegura que "és una manca de respecte" que l'escut es trobi lluny de la terra dels gweagals.

El Senat australià va donar suport a la demanda de Kelly el mes passat, i va reclamar al govern australià que li doni "assistència diplomàtica" en les seves gestions al Regne Unit per tal de recuperar l'escut i les sagetes.

El Museu Britànic ha dit que està disposat a parlar sobre l'Escut Gweagal. No per tornar-ne la propietat als gweagals o a Austràlia, sinó per deixar-lo de nou en préstec —ja ho ha fet anteriorment—  a algun museu d'aquell país, potser de manera més o menys permanent. La política general del Museu Britànic, de fet, és la de no retornar les peces que custodia o exhibeix.

Aquests octubre i novembre, Kelly i uns altres dos activistes aborígens estan fent un tour per Europa amb l'objectiu d'explicar el seu punt de vista sobre el conflicte i sobre com va afectar els aborígens l'arribada dels europeus a Austràlia.

Mots clau: Austràlia, història, James Cook, Museu Britànic, Nova Gal·les del Sud, pobles aborígens, pobles indígenes, Regne Unit, Rodney Kelly