Notícia

Galícia, més a prop del domini .gal

Aquests dies se celebra a Nova Delhi una reunió trimestral de l'ICANN amb la participació de l'Associació PuntoGal, que reivindica un domini .gal per a la presència de la cultura i la llengua gallegues a la xarxa.

Animada per l'èxit del .cat, el primer domini de primer nivell amb un caràcter cultural i no pas estatal, l'Associació PuntoGal [lloc] continua avançant cap al reconeixement del .gal per part de la l'autoritat en aquesta matèria, l'ICANN (Corporació d'Internet per l'Assignació de Noms i Nombres).

Aquesta setmana, Nova Delhi acull una de les reunions regulars de l'ICANN [programa], i l'associació gallega hi participa. Tot i que no es preveu que sigui una reunió decisòria en aquest sentit, els responsables de la campanya han manifestat que intentaran "donar a conèixer i obtenir suport [per a la campanya] entre els membres de l'ICANN" i també traslladar un missatge d'urgència sobre la necessitat que la cultura i llengua obtinguin el domini aviat.

Una de les estratègies de PuntoGal és aconseguir el suport dels estats on hi ha comunitats gallegues importants, cosa que constitueix alhora un potent argument per a defensar el domini: "el .gal pot servir de lligam per a gallecs de tot el món".

 

Precedents i iniciatives similars

Des que la cultura catalana va aconseguir l'any 2006 el domini .cat, altres nacions europees han impulsat iniciatives semblants. També hi ha hagut casos de pàgines que utilitzen dominis estatals aprofitant la coincidència de les lletres, com és el cas de RàdioCatalunya.ca, que utilitza el domini del Canadà, o el lloc web del partit Izquierda Asturiana, ias.as, que es beneficia del domini assignat a la Samoa Americana.

 

Més informació:

 

Campanyes similars: