Notícia

Comunitats minoritzades i grups indígenes: les 'víctimes silencioses' del canvi climàtic

Un nou informe de Minority Rights Group alerta que els desastres naturals afecten de manera desproporcionada a les minories, i subratlla que tot i que el canvi climàtic ja és a l'agenda internacional, aquests efectes no estan prou reconeguts.

El poble nasa a Colòmbia, els sami a Escandinàvia, els dalit a l'Índia o els gitanos a l'Europa oriental. Tots són pobles especialment amenaçats pels desastres naturals. No només són qui pateixen les conseqüències més dures del canvi climàtic, sinó que, a més, sovint són els darrers en rebre assistència després de les situacions d'emergència. Aquesta és la conclusió a la qual arriba Minority Rights Group (MRG) en el seu informe anual: State of the World's Minorities 2008 [pdf].

Per a fer aquest informe, que cada any analitza la situació dels grups i comunitats minoritzats d'arreu del món, MRG ha analitzat com les situacions crítiques concretes, derivades de desastres naturals, han afectat durant l'últim any a diverses minories, a diferents punts del món. Una de les causes d'això és l'estreta relació d'aquests pobles amb l'entorn, que els converteix en altament sensibles al canvi climàtic i els obliga a canviar els seus costums.

Entre aquests efectes, MRG cita en el seu informe la sequera, les inundacions, les migracions forçades, etcètera. Una de les darreres incorporacions en aquesta llista és, paradoxalment, fruit de la lluita contra el canvi climàtic: les plantacions per a produir biocombustibles, que progressivament ocupen més i més terres, estan obligant a molts pobles, especialment a l'Amèrica Llatina, a deixar la seva terra.

 

Més informació: