Notícia

El govern de Macedònia, en crisi davant la pressió grega contra el seu ingrés a l'OTAN

El Partit Democràtic dels Albanesos, un dels partits de govern, deixa la coalició perquè el primer ministre li ha rebutjat un paquet de demandes · El seu líder acusa el govern de tenir un 'comportament irresponsable' mentre Grècia amenaça de vetar l'entrada del país a l'OTAN.

“Polítiques irresponsables”. Menduh Thaçi, líder del Partit Democràtic dels Albanesos (PDA), ha definit així l'actitud de l'executiu macedoni, del qual formava part fins ahir dimecres. El PDA havia elaborat una relació de demandes per al primer ministre, Nikola Gruevski, relacionades amb els drets de la comunitat albanesa al país. Aquest llistat incloïa, segons informa Le Courrier des Balcans, el reconeixement de l'albanès com a llengua oficial, una major integració dels albanesos al funcionariat públic i el reconeixement del nou Estat de Kosovo, entre d'altres.

Però els companys de coalició del PDA no han acceptat aquestes demandes. En un context de pressió afegida, en què el país es troba en un procés d'integració a l'OTAN que la veïna Grècia amenaça de bloquejar, el partit albanès ha considerat que la negativa del govern és “una manca de seriositat en el funcionament de les institucions estatals, durant aquest important moment històric”. “No vull que el meu partit sigui part d'això”, ha dit Thaçi, en declaracions recollides per B92.

Efectivament, Macedònia es troba en un moment crucial per a les seves relacions internacionals. D'una banda, l'any 2005 va entrar oficialment a la llista de candidats a la Unió Europea, encara que sense cap compromís de data. De l'altra, en qüestió de setmanes tindrà lloc a Bucarest una cimera oficial de la OTAN en la que es discutirà sobre la possible integració de Macedònia. Grècia ha amenaçat, però, de vetar aquesta opció si abans no es resol el conflicte de noms que enfronta els dos països des de la independència de la república exiugoslava, l'any 1991.

Grècia no ha acceptat mai que la república veïna, de població majoritàriament eslava, dugui el nom 'Macedònia', un topònim d'arrel hel·lènica i que coincideix amb una regió al nord del territori grec. És per això que el seu nom oficial -i provisional- és República Exiugoslava de Macedònia. Actualment la disputa compta amb la mediació de les Nacions Unides. La següent ronda de converses tindrà lloc a Viena o Ginebra, entre el 17 i el 25 de març, informa Balkan Insight.

 

A la imatge, Menduh Thaçi, líder del PDA.

 

Més informació: