Notícia

Es multipliquen les peticions de boicot a Pequín 2008

A mesura que el Tibet rep més i més mostres de suport, la idea d'un boicot polític als Jocs Olímpics xinesos pren força entre alguns actors polítics i organitzacions internacionals.

Els fets que aquests darrers dies estan tenint lloc al Tibet podrien accentuar la hostilitat d'alguns actors internacionals envers el règim xinès. És el cas de l'organització Reporters Sense Fronteres (RSF), que des de fa mesos lidera una campanya amb l'eslògan “Xina: la presó més gran del món per a periodistes i ciber-dissidents”. Avui l'organització ha demanat a les autoritats que es boicotegi la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics. Segons informa AlertNet, el ministre d'exteriors francès, Bernard Kouchner, ja ha manifestat que estudiarà aquesta idea.

D'altra banda, Human Rights Watch (HRW) s'hi ha afegit tot acceptant que el boicot no sigui esportiu sinó polític: que els governs “exigeixin una millora abans de comprometre's a anar als Jocs”, ha informat Le Monde.

Altres polítics destacats que s'han posicionat sobre aquest tema són Hans-Gert Pöttering, president del Parlament europeu, o Ma Yong-Jeou, candidat a les eleccions presidencials a Taiwan. Pöttering ha qualificat d'inacceptable la situació al Tibet i ha apostat per “adreçar un senyal a Pequín”, mentre que Young-Jeou ha apuntat, en declaracions citades per Le Monde, la possibilitat d'un boicot del Taiwan si ell guanya les eleccions: “Si les autoritats xineses continuen amb la seva repressió envers els tibetans, i si la situació es degrada, i si jo sóc escollit com a president, no descarto pas la possibilitat de no enviar atletes als Jocs Olímpics”.

Les grans incògnites a hores d'ara són saber si aquest boicot “polític” a la cerimònia d'inauguració tindrà seguiment i, sobretot, si l'onada expansiva de les protestes salta cap al món de l'esport. La setmana passada es va saber que els membres de l'equip olímpic britànic havien rebut ordres de no fer declaracions públiques sobre el tema tibetà. Ahir, el ministre d'esports d'Eslovènia, país que té la presidència de torn de la Unió Europea, es va manifestar contrari a qualsevol mena de boicot contra els Jocs. Però probablement no hi haurà una postura unitària respecte aquest tema. Avui mateix, el comitè olímpic suís ha dit que “no ens podem acontentar amb observar i no dir res”.

Més informació: