Notícia

Els laboristes escocesos diuen ara que no donaran suport al referèndum d'autodeterminació

En questió de dies, Wendy Alexander ha passat d'oposar-se a la consulta a demanar que es faci com abans millor, per finalment tornar a rebutjar-la, a causa de les pressions del seu propi partit · L'SNP manté el 2010 com la data de la votació.

El Partit Laborista escocès ha tornat a canviar d'opinió respecte el referèndum sobre l'autodeterminació d'Escòcia. Després de dir que no el bloquejaria, sembla que finalment el parer dels laboristes a Londres ha pesat més, i dimarts la seva líder, Wendy Alexander, va anunciar que el seu partit votaria en contra de la consulta.

D'aquesta manera, el Partit Nacional Escocès (SNP), que lidera el primer ministre, Alex Salmond, veu com es torna a allunyar una majoria pro-referèndum al Parlament de Holyrood. L'SNP, la primera força de la cambra amb 48 diputats, necessitarà buscar suports -o eventuals abstencions que permetin tirar endavant la moció- d'entre els 129 escons que té el Parlament.

D'altra banda, les darreres maniobres han situat els laboristes a l'ull de l'huracà. Els tories, unionistes conservadors, i principal adversari polític del laborisme al Regne Unit, han aprofitat la indecisió d'Alexander per clamar que “els laboristes posen la Unió en perill”. A l'assemblea escocesa, una diputada de l'SNP, va acusar Alexander de “fingir que la darrera setmana no ha existit”, i va titllar “d'absurda” la sèrie de canvis d'opinió que han deixat el partit laborista “del revés”.

Alex Salmond, per la seva banda, ha anunciat la data en què el seu partit farà pública la legislació sobre el referèndum: el 25 de gener del 2010, coincidint amb la data de naixement del “poeta nacional” escocès, Robert Burns. “D'aquesta manera”, ha dit Salmond, “hi haurà prou temps per tirar endavant el referèndum, i perquè es escocesos prenguin la decisió, cap a la tardor del mateix any”, segons declaracions recollides pel diari Scotsman.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia.