Notícia

Acord entre les Filipines i els rebels de Mindanao per ampliar l'autonomia musulmana del sud

Més de 700 localitats celebraran referèndums en el termini d'un any per decidir si s'uneixen a la regió autònoma islàmica · El pacte preveu noves transferències de competències des de l'Estat filipí al govern musulmà

El Govern de les Filipines i el Front Islàmic d'Alliberament Moro (Moro Islamic Liberation Front, MILF) han arribat a un acord per ampliar el territori de l'autonomia que els musulmans filipins (anomenats moros, un terme que no es considera despectiu en aquell context) tenen al sud-oest de l'arxipèlag des de 1990. L'executiu i els rebels del MILF han pactat que, en un termini d'un any, se celebrin referèndums a 712 municipis per tal que les seves poblacions decideixen si volen unir-se a la Regió Autònoma del Mindanao Musulmà.

A les negociacions, patrocinades per Malàisia, es va acordar fa dues setmanes que la zona autònoma s'expandís mitjançant aquestes consultes populars. Ara bé, Manila i el MILF no coincidien en quan s'havien de celebrar les votacions: els rebels volien que fos de manera immediata, mentre que el Govern demanava que s'ajornés fins assolir un acord de pau definitiu, explica l'International Herald Tribune. Així, el pacte a què han arribat Govern i MILF no significa pas que la insurgència islàmica acabi immediatament a Mindanao, però l'executiu filipí considera que és un pas important a l'hora d'aconseguir la pau definitiva a la zona.

El pacte, a banda de l'ampliació geogràfica de l'àrea autònoma, també preveu que la Regió del Mindanao Musulmà assumeixi noves competències, fins ara reservades a l'Estat filipí. Així, s'ha previst que l'executiu autònom pugui disposar d'una part dels beneficis de l'explotació dels recursos naturals de Mindanao, informa la BBC.

Revolta des de 1960

Els moros són un grup ètnic multilingüe que ocupa la meitat occidental de l'illa de Mindanao, l'arxipèlag de Sulu i el sud de Palawan. Des de la dècada de 1960 ha existit una revolta musulmana per tal d'aconseguir l'autogovern de les regions de majoria islàmica del sud de les Filipines. Segons un informe de Nacions Unides de 2005, la lluita ha costat la vida d'entre 100.000 i 120.000 persones.

Les Filipines són un Estat que compta amb una gran diversitat lingüística i ètnica. Al país es parlen desenes de llengües, tot i que només dues són oficials segons la Constitució: l'anglès i el filipí (aquesta darrera, una variant estàndard del tagàlog, la llengua autòctona més parlada a l'arxipèlag). La zona de majoria musulmana no és pas una excepció: maguindanao, cebuano i maranao són alguns dels principals idiomes que s'hi empren.

Més informació: