Notícia

Més de quaranta líders i activistes polítics balutxis han mort durant els darrers quatre mesos al Pakistan

Amnistia Internacional acusa Islamabad de no aturar els abusos ni fer cap passa per investigar l'exèrcit pakistanès, el qual podria estar darrere dels atacs · Advocats, líders polítics i activistes dels drets humans són les principals víctimes dels assassinats, que en molts casos van acompanyats de tortura · L'organització alerta d'una possible escalada del conflicte.

Més de 40 polítics, estudiants i activistes dels drets humans del Balutxistan pakistanès han mort durant els darrers quatre mesos, segons ha denunciat aquesta setmana Amnistia Internacional. És el resultat d'una escalada en el nombre d'arrestos il·legals i desaparicions forçades contra el moviment polític balutxi, que és un dels més reprimits del país.

Amnistia Internacional ha fet una crida al Govern pakistanès perquè actuï “immediatament” i aturi aquesta tendència, al darrere de la qual molts hi veuen la mà de l'exèrcit i les agències d'intel·ligència del país. En opinió d'AI, el fracàs del Govern a l'hora de prevenir aquests abusos ha encoratjat els responsables a continuar amb la tendència, i per aquesta raó ha demanat a Islamabad que “demostri que és capaç d'investigar” les forces armades. A banda de les sospites que pesen sobre l'exèrcit, noves organitzacions han entrat en escena, com és el cas de Sipah-e Shuhada-e Balochistan, que ha reclamat l'autoria d'alguns dels crims.

El Balutxistan podria estar davant d'un greu increment de les tensions polítiques si no es capgira la tendència actual. Malgrat que la major part del moviment balutxi és pacífic, les execucions extrajudicials i les desaparicions forçades podrien dur a una major activitat per part dels grups armats que existeixen al sí del moviment. De fet, ja s'han donat alguns casos de represàlies, com per exemple l'atac del passat 14 d'agost, en què 17 persones de la província del Punjab van morir a mans de l'Exèrcit d'Alliberament del Balutxistan.

Segons el diari digital pakistanès Dawn.com, com a resposta a la publicació de l'informe Islamabad s'ha limitat a referir-se al paquet de mesures polítiques i econòmiques per millorar l'autogovern del Balutxistan i la creació de riquesa, el qual va ser fet públic ara fa un any.

Polítics i advocats, les principals víctimes

D'entre el llistat d'assassinats i desapareguts publicat per Amnistia s'hi troben líders polítics de primera fila, com el secretari general del Partit Nacional del Balutxistan (BNP), Habib Jalib Baloch, o d'altres figures prominents del partit, tals com Maula Baksh Dashti, Mir Nooruddin Mengal i Liaqat Mengal. També hi ha advocats (Zaman Marri i Ali Sher Kurd), estudiants (Zahoor Baloch, de l'Organització d'Estudiants Balutxis-Azad) i membres d'altres organitzacions civils (Faqir Mohammad Baloch, poeta i integrant de la Veu de les Persones Desaparegudes Balutxis).

Política, economia i drets humans

Les reivindicacions provinents del Balutxistan tenen diverses dimensions. Des de l'autonomisme fins al separatisme, el moviment polític sempre ha estat fort, i ha derivat en xocs violents en diverses ocasions al llarg de la història, la darrera onada va tenir lloc a l'època dels setanta. Actualment, el BNP domina l'escena autonomista, amb set diputats a la cambra provincial d'un total de 65, i per això és un dels principals blancs dels atacs pakistanesos.

D'altra banda, l'economia és l'arrel de molts dels problemes del Balutxistan. Malgrat ser un territori ric en recursos naturals -gas, molt especialment-, els balutxis denuncien que els guanys de l'Estat no repercuteixen sobre el territori, de manera que continua sent una de les àrees més pobres del Pakistan. Responent a aquestes afirmacions, Islamabad va anunciar el novembre del 2009 un paquet de mesures econòmiques i polítiques -el polèmic 'Aghaz-e-Haqooq-e-Balochistan'-, si bé aquest encara no ha estat aplicat de manera decidida.

Finalment, i tal com denuncia AI aquesta setmana, cal dir que la lluita política balutxi ha anat sovint estretament lligada a l'abús dels drets individuals i col·lectius per part de les forces de seguretat pakistaneses, de manera més o menys encoberta. L'organització internacional també assegura que la confrontació entre balutxis i l'Estat “es caracteritza per les violacions dels drets humans comeses a ambdós costats”.

Més informació: