Notícia

Una proposta de Constitució de les Illes Fèroe crea tensions nacionals amb Dinamarca

El primer ministre danès adverteix que si s'aprova la proposta, la qual no esmenta l'Estat danès, el Govern de les Fèroe s'haurà de plantejar la independència completa · El 2005 es va signar un acord sobre l'aprofundiment de l'autogovern.

El primer ministre de Dinamarca, Lars Lokke Rasmussen, ha assegurat que l'esborrany de la nova Constitució que està debatent el Govern de les Illes Fèroe “és incompatible amb la Constitució danesa i no podrien coexistir”. Rasmussen creu que el text contradiu articles bàsics de la Constitució danesa i que en cas que aquesta s'aprovés, les Illes Fèroe “haurien de proclamar la seva intenció de declarar la independència respecte Dinamarca”. Tot i les declaracions del primer ministre danès, el seu homòleg feroès, Kaj Leo Holm, ha manifestat en una reunió amb Rasmussen que les intencions de les Fèroe no passen per la independència “immediata” i que caldrà retocar l'esborrany de la Constitució.

Una Constitució polèmica

La Constitució de les Fèroe va ser una proposta del Govern sorgit de les eleccions de 2008, una coalició entre el Partit Popular -independentista- el Partit de la Unió i el Partit Socialdemòcrata -unionistes-. La proposta preveia la convocatòria d'un referèndum sobre la Constitució l'any 2010, el qual s'ha posposant repetidament i que a hores d'ara no té data concreta. Tot i així, les tensions sobre el text constitucional han estat múltiples durant els darrers anys. El principal motiu de discòrdia entre els Governs és el punt on s'exposa que “tot el poder del país resideix en mans del poble feroès” i també, tal i com les autoritats i partits danesos han criticat, el fet que en cap moment es faci referència a la Constitució danesa o a la commonwealth. Els partits feroesos, per la seva banda, defensen que la proposta de Constitució ha de tirar endavant, i el líder del partit independentista República ha dit que “crearem la nostra pròpia Constitució i aquesta serà la base per tal de negociar amb Dinamarca en el futur”. D'altra banda, la majoria de partits de Dinamarca veuen aquesta proposta de Constitució com “l'avantsala de la independència”.

Les Illes Fèroe com a nació

El projecte de Constitució que està debatent el Govern de les Illes Fèroe és una conseqüència de l'acord al qual van arribar els governs feroès i danès, l'any 2005, a partir de l'Acta n. 58 del 24 de juny de 2005, la qual introduïa un nou model d'autogovern per al país atlàntic. Les noves competències transferides a Fèroe incloïen justícia, passaports, fronteres, seguretat o església. L'acta també considera el feroès com a llengua principal a les illes i les Fèroe com una nació, tot i que el danès ha de tenir el mateix pes en la vida oficial. A més, durant els darrers anys s'han obert representacions a Londres, Reykjavík i la Unió Europea, i s'han mantingut contactes i acords amb les Nacions Unides i l'OTAN.

Més informació: