Notícia

S'allunya la possibilitat que Puerto Rico ingressi als EUA com a estat 51

Poques probabilitats que Washington iniciï el procediment per acceptar l'illa caribenya, després que republicans i demòcrates vegin poc concloents els resultats del referèndum · El governador sortint intenta in extremis que s'enceti el procés d'annexió · Els independentistes anuncien una ofensiva internacional per explicar que els illencs han rebutjat entrar als EUA

En aquests moments és molt poc probable que Puerto Rico es converteixi en l'estat número 51 dels EUA. A la poca claredat dels resultats del referèndum consultiu celebrat el passat dia 6 i al fet que el nou governador, Alejandro García Padilla, hi sigui contrari, ara s'afegeix que des de Washington tampoc es veu gens clar l'ingrés de l'illa caribenya a la Unió.

El diari The Hill, especialitzat en l'actualitat del Congrés nord-americà, cita fonts republicanes i demòcrates segons les quals cap dels dos partits veu motius suficients per iniciar el procés d'ingrés de Puerto Rico. El motiu principal d'això és que el referèndum en cap cas va donar un resultat concloent de la voluntat del poble porto-riqueny. Si bé és cert que l'opció amb més vots va ser la de l'annexió als EUA com a estat 51, també és veritat que només va aconseguir el 45% dels suports. La resta es van dividir entre els que volien la lliure associació (26%), la independència (4%) i els que van votar en blanc, que molt probablement -tal com vam detallar en un article anterior a Nationalia- eren paperetes sobiranistes (no necessàriament independentistes).

The Hill afegeix que, segons les fonts consultades al Congrés, s'ha estès la idea que l'antic governador de Puerto Rico, Luis Fortuño, va convocar el referèndum per mirar de guanyar la reelecció i sense un programa clar per assolir l'ingrés als EUA. A més, els membres del Congrés tampoc veuen gens lògic que s'iniciï un procés d'annexió si el nou governador electe de Puerto Rico no ho portava al seu programa electoral.

De forma que, tal com estan les coses, és probable que es mantingui l'statu quo, amb Puerto Rico com a estat lliure associat. Fortuño, però, no es dóna per vençut, i ha enviat una carta al president Barack Obama i al Congrés per demanar-los que iniciïn el procediment per fer efectiu l'ingrés de l'illa a la federació nord-americana, explica El Nuevo Día.

Campanya dels independentistes

Mentrestant, el Partit Independentista Porto-riqueny (PIP) ha anunciat una ofensiva internacional per explicar al món que, al referèndum, els illencs van refusar l'ingrés als EUA: "Per primera vegada en 114 anys de colonialisme nord-americà", ha dit el secretari general del partit, Juan Dalmau, "el nostre poble va rebutjar majoritàriament continuar sota l'estatus territorial actual". Dalmau ha afegit que durà la reivindicació independentista a la Conferència Permanent de Partits Polítics de l'Amèrica Llatina (COPPAL), a la Internacional Socialista, al Congrés dels EUA i a l'ONU.