Notícia

Les Shetland i les Òrcades es mouen per arrencar un estatus autònom d'Edimburg

Representants polítics dels arxipèlags plantejaran la necessitat d'una revisió del seu estatus en una reunió amb el ministre de Finances d'Escòcia la setmana vinent · El diputat de les Shetland al Parlament escocès demana la plena autonomia interna de les illes · El repartiment de les riqueses del petroli i l'ús polític de la qüestió autonomista en relació amb el referèndum d'independència no són aliens a les demandes

Els moviments polítics que s'apuntaven els primers dies d'enguany continuen fent via a les illes Shetland i a les Òrcades, els dos arxipèlags de la mar del Nord on hi ha un debat obert sobre el seu encaix tant dins d'Escòcia com dins del mateix Regne Unit. Els diaris escocesos i anglesos han dedicat aquest cap de setmana diversos articles llargs sobre aquest fet, especialment quan d'aquí a una setmana s'espera que el ministre de Finances d'Escòcia, John Swinney, s'acosti a la capital de les Shetland, Lerwick, per a assistir a la reunió de la Convenció de les Highlands i de les Illes, un fòrum bianual entre representants governamentals i consells de govern de la regió de les Highlands i dels arxipèlags de les Shetland, les Òrcades i les Hèbrides.

Segons el que publicava el rotatiu edimburguès Scotsman abans-d'ahir, el president del Consell de les Shetland, Malcolm Bell, ha anunciat que els representants illencs plantejaran a Swinney la necessitat de descentralitzar Escòcia i d'atorgar força més autonomia política als arxipèlags septentrionals. Segons la lògica de Bell, no té sentit que Edimburg demani els poders que ara té Londres i que se'ls quedi tots sense transferir-ne cap a les zones més allunyades d'Escòcia, com és el cas de les illes del nord.

A les Òrcades, just al sud de les Shetland, també s'està estudiant la qüestió. En aquest article de The Guardian s'explica que el Consell de les Òrcades ha elaborat un document sobre la posició constitucional de l'arxipèlag, que serà discutit pel propi Consell al llarg d'aquesta setmana, just abans de la reunió amb Swinney.

Les illes, l'economia i el referèndum

Al rerefons del tema, però, no només hi ha la qüestió de l'autonomia política de les illes, sinó dos temes més. Un és el repartiment dels beneficis de l'explotació dels recursos naturals, i l'altre, el referèndum mateix sobre la independència d'Escòcia. Un dels homes que està agitant més les demandes autonomistes de les Shetland és Tavish Scott, diputat del Partit Liberaldemòcrata al Parlament escocès per aquest arxipèlag.

Fa anys que Scott lluita contra els independentistes per mirar de mantenir Escòcia dins del Regne Unit, però darrerament ha redoblat els esforços en una altra línia: recordar-li al primer ministre escocès, Alex Salmond, que bona part de les reserves escoceses de petroli de la mar del Nord estaven en aigües shetlandeses i que, per tant, l'arxipèlag vol la seva part del benefici. Més diners per a les Shetland suposarien menys diners per al govern central d'Escòcia. I si el debat del referèndum d'independència de 2014 es planteja, essencialment, en termes econòmics, llavors la qüestió de les rendes del petroli shetlandès podria tenir el seu impacte en la votació.

En una nota publicada al seu lloc web aquest mateix cap de setmana, Scott assegura que a les Shetland i a les Òrcades "l'SNP no els ha de dir què han de fer" i que els canvis constitucionals que hi haurà ara al Regne Unit properament són una ocasió propícia perquè les illes aconsegueixin el que ell anomena "home rule", és a dir l'autonomia interna. El Telegraph, parlant de la conferència que han celebrat els liberaldemòcrates escocesos aquest cap de setmana, explica que Scott ha arribat a defensar que les Shetland i les Òrcades esdevinguin dues noves Dependències de la Corona, un estatus que actualment gaudeixen l'illa de Man i les illes del Canal. Com el seu nom indica, aquests territoris depenen de la monarquia britànica i no formen part ni del Regne Unit ni de la Unió Europea, per bé que Londres s'ocupa de la representació exterior de les illes. Una solució d'aquest estil implicaria, ras i curt, que les Shetland i les Òrcades deixarien de formar part d'Escòcia.

En la seva columna al Scotsman, la periodista Lesley Riddoch considera molt evident que, amb la seva sobtada croada sobiranista, Scott està intentant posar pals a les rodes a la campanya del "sí" a la independència d'Escòcia. Però la columnista també admet que és difícil negar que a les illes hi ha una voluntat d'autogovern i que hi existeix un pòsit social i històric relacionat amb els vincles d'ambdós arxipèlags amb Escandinàvia que no s'hauria de subestimar.

Més informació:

Seguiment a Nationalia: Les Òrcades i les Shetland es plantegen el seu futur en el cas d'una Escòcia independent