Breu

Una nova enquesta revela la diglòssia de la societat de Malta

El maltès es manté fort en l’àmbit familiar i les amistats mentre que l’anglès és preferit per a llegir llibres o publicar a les xarxes socials

Un rètol bilingüe maltès-anglès.
Un rètol bilingüe maltès-anglès. Autor/a: Frank Vincentz
El maltès és la llengua parlada a casa de manera més freqüent pel 79% dels maltesos, amb l’anglès en segona posició amb el 18,6%. Són dades d’una enquesta del diari Malta Today, que també revela que, a la feina, el maltès és parlat més freqüentment pel 50,6%, mentre que l’anglès arriba al 38,4%. Gairebé el 10% afirma que parla sovint totes dues llengües al treball. Per edats, es percep una tendència a la baixa del maltès entre els menors de 50 anys, tot i que entre la franja de 18 a 35 anys es detecta una lleugera recuperació. L’idioma propi del país és molt prevalent com a llengua més emprada amb les amistats en totes les franges d’edat, però en canvi l’anglès té un nivell d’acceptació elevat per a funcions com la lectura de llibres i diaris o l’escriptura d’apunts a les xarxes socials.

El maltès té gairebé 483.000 parlants al món, segons Ethnologue, dels quals 403.000 són a Malta. És llengua cooficial a la petita república mediterrània, juntament amb l’anglès, i també és un dels idiomes oficials de la Unió Europea.