Breu

Quim Torra, elegit nou president de Catalunya

El dirigent anuncia un procés constituent per construir la república independent

Quim Torra, al Parlament just després de la votació.
Quim Torra, al Parlament just després de la votació. Autor/a: Miquel González de la Fuente
Quim Torra (Junts per Catalunya) ha estat elegit avui 131è president de la Generalitat de Catalunya. Torra ha comptat amb els vots dels diputats del seu grup (34) i dels d’Esquerra Republicana (32). Han votat en contra de la seva candidatura Ciutadans (36), el PSC (17), Catalunya en Comú (8) i el PP (4), mentre que la CUP (4) s’ha abstingut.

Torra substitueix en el càrrec Carles Puigdemont, que continua exiliat a Alemanya després que la justícia espanyola el vulgui processar per rebel·lió després que el Parlament proclamés la independència de Catalunya el 27 d’octubre.

En el seu discurs d’investidura, Torra ha assegurat que la seva presidència és “provisional” fins que es pugui investir de nou Puigdemont i que el seu govern seria lleial al mandat del referèndum de l’1 d’octubre “per construir un estat independent en forma de república”. Ha avançat que, per fer-ho, es durà a terme un procés constituent del qual sorgirà un projecte de Constitució i que es crearà un Consell de la República a l’exili i una assemblea de càrrecs electes a Catalunya.