Breu

Groenlàndia substituirà el danès per l’anglès com a “primera llengua estrangera” a l’escola

Ho ha anunciat el nou govern groenlandès, que continuarà la tasca de redacció de la Constitució de l’illa

Un dels primers actes del nou govern groenlandès, aquesta setmana.
Un dels primers actes del nou govern groenlandès, aquesta setmana. Autor/a: Frederik Lund, Tusagassiivik / Selvstyrets Informationskontor
El nou govern groenlandès substituirà el danès per l’anglès com a “primera llengua estrangera” a les escoles del país, segons es recull en l’acord per a la legislatura 2018-2022 que han signat quatre partits. La decisió ha suscitat el rebuig del primer ministre de Dinamarca, Lars Løkke Rasmussen, que ha recordat que el coneixement del danès és condició necessària perquè els groenlandesos puguin continuar beneficiant-se de les oportunitats educatives ofertes a la metròpoli danesa.

L’executiu groenlandès està encapçalat per Kim Kielsen i el formen quatre partits: Siumut, Partii Naleraq, Nunatta Qitornai i Atassut. Els tres primers són independentistes —però el Siumut, majoritari, treballa amb un escenari a mitjà termini— i el quart manté posicions més ambigües. El govern s’ha format aquesta setmana.

En l’acord de legislatura, els quatre partits també es comprometen a continuar amb els treballs de redacció d’una Constitució groenlandesa, que podria ser el penúltim pas abans de la plena independència. El pacte quadripartit diu que Groenlàndia hauria de “liderar” la seva pròpia política exterior i de seguretat. També es preveu un nou impuls a l'extracció de minerals, un tema molt controvertit a Groenlàndia.