Breu

Sturgeon confia que un nou estudi econòmic “optimista” serveixi per “rellançar el debat” sobre la independència

L’informe argumenta que l’estat propi podria permetre a Escòcia situar-se al nivell de països com Dinamarca, Noruega o Finlàndia en matèria de benestar

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Autor/a: SNP
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, confia a “rellançar el debat” sobre la independència amb la publicació d’un estudi econòmic segons el qual una Escòcia independent podria disposar d’un nivell de vida similar al dels “millors països petits del món en el termini d’una generació”. L’estudi —intitulat significativament “Escòcia: una nova argumentació per a l’optimisme”— ha estat elaborat per la Comissió del Creixement Sostenible (Sustainable Growth Commission), finançada pel partit de Sturgeon (l’SNP) i presidida per Andrew Wilson, exdiputat del partit. El document es fixa en les polítiques econòmiques “d’èxit” aplicades per països com Dinamarca, Noruega, Finlàndia i Nova Zelanda i considera que una Escòcia independent es podria situar al seu nivell adoptant i adaptant les millors mesures de cadascun d’ells.

L’informe arriba quan encara no se sap si Sturgeon acabarà tirant endavant amb la seva proposta d’organitzar un segon referèndum d’independència. El març de 2017, el Parlament escocès va autoritzar el govern d’Escòcia a demanar la transferència de la competència per organitzar la votació, però Londres de moment no s’hi ha avingut. La primera ministra diu que vol esperar-se fins a conèixer l’acord final de sortida del Regne Unit de la UE per prendre la decisió de tirar endavant amb el dossier del segon referèndum o no.

Els independentistes escocesos argumenten que la sortida del Regne Unit de la UE i una previsible recentralització de l’Estat britànic després que aquesta es faci efectiva són motius suficients per convocar el referèndum. Els unionistes repliquen que només fa quatre anys que es va votar sobre aquesta qüestió i que el resultat (55% en contra de la independència) va ser prou clar. Els sondejos apunten a una nova victòria del “no” si la votació es fes ara.