Breu

L’ONU condemna la pena de cinc anys de presó imposada per la Xina a un activista prodrets lingüístics dels tibetans

Tashi Wangchuk ha estat sentenciat per “incitació al separatisme” en haver criticat la manca d’educació disponible en tibetà a les escoles

Tashi Wangchuk.
Tashi Wangchuk. Autor/a: Freetibet.org
Sis experts del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides han condemnat la pena de cinc anys de presó que un tribunal xinès va dictar el 22 de maig contra Tashi Wangchuk, un botiguer i activista que el 2015 va aparèixer en un documental de The New York Times on reclamava que es respectessin els drets lingüístics dels tibetans. Tashi hi denunciava que era impossible trobar una escola bilingüe en tibetà i xinès a Yushu, la ciutat on vivia.

Per aquests fets, la policia xinesa el va detenir el gener de 2016. El tribunal de Yushu l’ha trobat culpable “d’incitació al separatisme” i el mantindrà entre reixes fins al 2021.

Els experts de l’ONU consideren que la Xina ha violat i reprimit el dret de Tashi a “expressar lliurement la seva opinió sobre els drets humans de la minoria tibetana” i denuncien que el govern xinès fins i tot s’ha negat a donar-los informació sobre “les mesures concretes preses per promoure i protegir els drets lingüístics i culturals” del poble tibetà.