Breu

El govern ucraïnès acusa de “separatisme esportiu” l’equip que s’ha proclamat campió del Mundial alternatiu de futbol

La selecció dels hongaresos de la regió ucraïnesa de Transcarpàcia, en el punt de mira de diversos ministeris

Un jugador de Karpatalya, a la final disputada contra Xipre del Nord.
Un jugador de Karpatalya, a la final disputada contra Xipre del Nord. Autor/a: ConIFA
Fa uns dies us explicàvem que Londres hostatjava un Mundial de futbol —alternatiu al de la FIFA— per a pobles i països no reconeguts per aquest organisme planetari. Malgrat la seva escassa incidència mediàtica, la victòria de Karpatalya —l’equip dels hongaresos de Transcarpàcia (Ucraïna)— ha desfermat un conflicte polític en aquell país. El ministre d’Esports del govern ucraïnès, Íhor Jdànov, ha reclamat, en un apunt de Facebook, que el Servei de Seguretat d’Ucraïna “respongui de manera adequada a un acte tan clar de separatisme esportiu”, mentre que el ministre d’Afers Estrangers, Pavlo Klimkin, ha demanat que s’interrogui els futbolistes.

La Federació de Futbol d’Ucraïna també ha amenaçat d’imposar sancions contra els jugadors.

Mentrestant, Jdànov està enviant cartes a altres ministeris d’Esports demanant el boicot al Mundial de la FIFA, que se celebra a partir d’avui a Rússia.

La ConIFA —l’organisme que organitzava el Mundial alternatiu— ha emès un comunicat en què es mostra “alarmada” per les acusacions de Kíev i recorda que “ni jugadors, ni administradors ni oficials de l’equip de futbol de Karpatalya han expressat mai sentiments ni ambicions separatistes”. L’ens afegeix que l’equip exhibeix alhora els colors d’Ucraïna i Hongria, “adoptant el llegat dual de la regió”.

La crisi coincideix amb l’escorcoll que la policia ucraïnesa ha fet de la seu d’un centre cultural romanès a Txernivtsí, a la Bucovina del Nord.