Breu

El síndic d’Aran reclama el transferiment urgent de competències i un nou sistema de finançament

Les decisions van quedar aturades amb l’aplicació de l’article 155

Carlos Barrera.
Carlos Barrera. Autor/a: Conselh Generau d\'Aran
El síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha reclamat aquest 17 de juny a la Generalitat de Catalunya el transferiment de les competències en suspens i l’inici de noves negociacions per acordar un nou sistema de finançament. Tot això va quedar aturat a causa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per suspendre l’autonomia de Catalunya.

Barrera va demanar-ho en el seu discurs amb motiu de la Diada Nacional d’Aran, que se celebra cada 17 de juny per commemoració la restauració de les institucions araneses fa 27 anys. Els consellers aranesos van estar acompanyats pel conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, que va mostrar el seu suport a “enfortir” i “expandir” els drets d’Aran.

Paràlisi des del 27 d’octubre

El 27 d’octubre passat, l’Estat espanyol aplicava l’anul·lació de les institucions catalanes, com ho acabava d’aprovar el Senat a petició del govern de Mariano Rajoy. La suspensió de l’autonomia va provocar una sèrie de pèrdues de drets, serveis, subvencions i llocs de treball, que des del 17 de maig ha de restituir el nou president de la Generalitat, Quim Torra.

En aquest sentit, la prioritat del síndic d’Aran és que es facin els transferiments pactats ara fa un any: un sobre transport sanitari i de bombers i l’altre sobre el cofinançament del centre geriàtric de Les (Quate Locs). Paral·lelament, Barrera reclama que es comencin les negociacions del nou sistema de finançament per al Conselh Generau, “que ja s’hauria d’haver aplicat el 2018 però que, com que no s’ha pogut negociar”, resta pendent per a 2019.

(Aquesta notícia és adaptada de Jornalet, amb qui Nationalia té un acord de col·laboració.)